Winnaars scholieren debat 2021

Klik hier voor de foto’s van dit scholieren debattoernooi 2021.

Afgelopen donderdag 18 november hebben wij de eerste prijs gewonnen tijdens het Haarlemmermeers scholen debattoernooi. Na een paar workshops van het Debatbureau met strijdlustige stellingen was de dag eindelijk daar: het officiële toernooi. In de pauze gingen we met z’n allen een broodje halen en nog even goed onze voorbereiding bespreken. Iedereen zag er prachtig uit met overhemden, stropdassen en hakken. Er was namelijk ook een prijs te winnen voor de beste outfit.

Wij werden rond 13.00 uur welkom geheten in de raadszaal van het gemeentehuis en voorgesteld aan de jury. Het was tijd voor de eerste debatronde en in spanning hoopten wij niet als eerste aan de beurt te zijn en we hadden geluk. Wij moesten pas het derde debat van de eerste ronde. Onze stelling was: landen die breken met het Europees recht moeten de Europese Unie uit. Een moeilijke stelling, maar iedereen kreeg veel adrenaline. Ook onze tegenpartij het Haarlemmermeerlyceum dalton was goed. Na een pauze startte de tweede en moesten wij nu onze tweede stelling vertegenwoordigen: er moet een strikte wetgeving komen voor sociale media bedrijven. Hierna bouwde de spanning zich steeds meer op. Het was nu tijd voor de bekendmaking van de kandidaten voor de finale. Vol trots en verbazing keken wij naar elkaar toen wij hoorden dat het Kaj Munk in de finale stond, wij waren het gewoon…in de finale!

De laatste alleszeggende stelling was: de gemeente Haarlemmermeer moet het afsteken van consumentenvuurwerk verbieden. We namen het op tegen de KSH. Het was een vurig debat en de spanning vloog er vanaf (letterlijk en figuurlijk). Na een kort beraad van de jury was het dan eindelijk tijd om het winnende team bekend te maken… We hadden gewonnen! We kregen een mooi compliment mee van de jury: met teamwork ben je het sterkst. Ik ben super trots op mijn team en wat we hebben bereikt. Op naar het Lagerhuis debat!

Verslag van deelneemster Merel Kruijff 6V

 

Deelnemers aan het debat uit 5 en 6 vwo:

Senna Alderden, Ida Basic, Bram Bekker, Bas Booij, Zakaria Chidi, Merel Kruijff, Maarten Noordzij, Quint van der Riet, Sten Veltman en Mees Vrijbloed