Veldwerkdagen 3T en 3H ’22-’23

Afgelopen week zijn we met 3T en 3H een paar dagen naar Serooskerke op Schouwe-Duivenland geweest. Tijdens deze veldwerkdagen ligt het accent op het doen van (biologisch) onderzoek. De leerlingen bedenken in groepjes van drie of vier een onderzoeksvraag die zij vervolgens zelf uitvoeren en uiteindelijk presenteren.
Om tot een nuttige onderzoeksvraag te komen, gaan de leerlingen de eerste dag met de fiets op pad. Tijdens deze QR-code fietstocht maken zij kennis met verschillende veldwerktechnieken en nemen zij van alles waar. De tweede dag krijgen de leerlingen een workshop ‘onderzoek doen’ en een lezing over de omgeving. Een goede onderzoeksvraag bedenken blijkt niet zo makkelijk te zijn, maar uiteindelijk lukt het iedereen om op tijd zijn onderzoeksvraag, hypothese en materiaallijst in te leveren. Als de onderzoeksvraag is goedgekeurd en als zij een plan van aanpak hebben gemaakt, gaan zij het onderzoek uitvoeren. De resultaten verwerken zij op een poster die ze op de laatste dag aan elkaar presenteren.

Er zaten leuke vragen bij: ‘In hoeverre is er een verschil in het gedrag van vogels boven de jonge duinen en oude duinen?’ ‘In hoeverre is er verband tussen het zoutgehalte van het water (zoet, zout en brak) en de biodiversiteit?’ ‘In hoeverre is er een verband tussen de aanwezigheid van stenen en de aanwezigheid van krabben in de Oosterschelde?’ Aan het einde van de tweede dag was er nog tijd om naar de dijk te gaan (op dinsdag) of om te korren (op donderdag). De oogst was geweldig; een pietermannetje, Japanse oesters, mosselen, strandkrabbetjes, spinkrabben, kokerwormen, steurgarnaaltjes, meloenkwal en nog veel meer. Sommige durfden het aan om een meloenkwal of een kokerworm te proeven. We eindigden met een krabbenrace die werd gewonnen door strandkrab ‘Bert’. Natuurlijk was er ook nog tijd om elkaar beter te leren kennen tijdens de leuke gesprekken bij het kampvuur en de vele spelletjes tijdens het avondprogramma.

Met deze geweldige leerlingen en het fantastische weer voelde het bijna als vakantie.

Klik hier voor alle foto’s van deze veldwerkdagen (i.v.m. de privacy wetgeving zijn niet alle leerlingen met het gezicht in beeld gebracht).