Veelgestelde vragen


Wat is het verschil tussen de basisschool en de middelbare school?

Als je bij ons op school komt, is er zeker een verschil met de basisschool. De school is groter en je hebt voor ieder vak een andere docent. Je moet veel boeken meenemen, je gaat een kluisje gebruiken en je leert hoe je een agenda gaat invullen om je huiswerk goed te kunnen plannen.

 

Hoe is de pauze?

Op de middelbare school is het leuk om pauze te hebben, het is alleen anders. Je blijft sowieso op school en je eet dan met al je vrienden in de aula of op het plein. Op het schoolplein wordt eigenlijk niet gespeeld, maar vooral veel met klasgenoten gekletst.

 

Waar heb je een kluisje voor nodig?

Een kluisje is handig om je gymspullen in op te bergen en om ’s ochtends boeken in te doen die je pas later op de dag nodig hebt. Dan hoef je niet al je boeken de hele dag te tillen. De kluisjes op het Kaj Munk College worden met een ‘druppel’ aan je sleutelbos of via je telefoon automatisch geopend en gesloten en zijn zelfs voorzien van een oplaadpunt voor je telefoon.

 

Wat doet een mentor?

De mentor is een van je docenten die jou en je klas begeleidt tijdens het schooljaar. Deze docent neemt eigenlijk de rol over die nu je meester of juf in groep 8 heeft. Je hebt van je mentor alleen niet alle dagen en alle uren les. Daarom besteedt de mentor tijdens de mentoruren veel tijd aan de overgang van basisschool naar middelbare school. Dan ben je snel gewend aan het voortgezet onderwijs. Behalve de mentor zijn er op onze school ook leerlingmentoren.

 

Wat zijn leerlingmentoren?

De leerlingmentoren zijn ouderejaars die de mentor ondersteunen. Je kan ze vragen stellen en ze gaan mee op excursies. Het is fijn dat ze wat dichter bij je staan dan de mentor, omdat het leeftijdsverschil kleiner is. Bovendien kan je van hun ervaringen leren.

 

Wat is de juiste tas?

Ga naar een goede tassenwinkel. Het moet een stevige tas worden, want anders kun je na 2 weken alweer een nieuwe kopen. Houd er rekening mee dat je naast boeken ook ruimte nodig hebt voor je lunch en etui. Ook moet je rekening houden met een tas voor je gymkleding.

 

Waar gebruik je je agenda voor?

Je agenda heb je elke les nodig. Van je mentor leer je hoe je deze moet invullen. Een goede tip is om een agenda te kopen met veel ruimte om huiswerk op te schrijven.

 

Krijg je veel huiswerk?

Je doet al heel veel werk op school. Bijna elke les krijg je tijd om aan je huiswerk te beginnen. Je hebt minder thuis te doen, als je in de klas goed doorwerkt. Als je iets niet snapt, of niet weet hoe je verder moet, dan vraag je dat gewoon. Dat is het voordeel van op school je huiswerk doen. Een ander voordeel is dat je na school meer vrije tijd hebt! Alleen als je je werk niet af hebt, moet je het thuis afmaken.

 

Welke vakken krijg je?

Je krijgt veel vakken die je nog nooit hebt gehad. Sommige vakken lijken op de vakken die je nu ook krijgt, maar ze heten hier anders. Wat jullie “rekenen” noemen, heet hier “wiskunde”. Gym heet hier officieel “Lichamelijke Opvoeding”. Maar we zeggen ook wel L.O., omdat het zo in het rooster staat. Wat bij jullie “taal” heet, noemen wij Nederlands. Dat kunnen we geen taal meer noemen, want op het Kaj Munk College krijg je ook nog twee andere talen in de brugklas: Engels en Frans! Natuurlijk zijn er nog veel meer vakken. Tijdens het open huis kun je een kijkje nemen bij de verschillende vakken die we aanbieden.

 

Wat zijn de lestijden?

Hieronder zie je een overzicht van de lestijden bij ons op school. Op z’n vroegst begin je om 8.20 uur en je bent op z’n laatst om 16.05 uur uit. Er zijn drie pauzes (na het 2e uur, na het 4e uur en na het 6e uur).

 

 

 

Leerlingenraad

Als je brandende vragen hebt en je hier graag antwoord ontvangt van iemand die nu op school zit en de brugklas al gedaan heeft, stel deze dan aan de leerlingenraad. Je kan de vraag aan de leerlingenraad mailen via: leerlingenraad@kajmunk.nl

 

Wil je meer weten? Klik dan hieronder op ons schoolmagazine.