Terugblik Young Solar Challenge meiden 5 vwo

Na maanden keihard werken, zijn we ons project nu echt aan het afronden. We zijn ontzettend blij met wat we hebben bereikt!

In januari zijn we gestart met de Young Solar Challenge. Het doel: een boot bouwen die op zonne-energie vaart. Samen met alle meiden uit 5 vwo, die het vak O&O volgen, zijn we hiermee gestart.

De afgelopen weken hebben we drie verschillende weekenden gevaren. Het eerste weekend was in Akkrum (Friesland). In Akkrum was het NK Groenleven Zonnebootrace. Daar ging het om het aantal rondjes dat je kon varen binnen een bepaalde tijd. Ook werd daar een sprint gehouden: tegen een ander team zo snel mogelijk een paar honderd meter afleggen en de snelste wint (wij dus!). Uiteindelijk hebben we in Akkrum een mooie 11e plek kunnen bemachtigen (van de 34) en zijn daar ontzettend blij mee.

Hierna hebben we in twee weekends de Elfstedentocht gevaren. In het eerste weekend zijn we in twee dagen van Leeuwarden naar Sloten en van Sloten naar Workum gevaren. Deze dagen gingen best goed. Helaas is tijdens de trailerrit naar Leeuwarden een scheur gekomen aan de onderkant van onze boot. Hier kwamen we pas achter toen we terug waren op de camping (ondanks dat er wel behoorlijk wat water in de boot heeft gezeten). Met een beetje dakbedekking, teer en hulp van de organisatie was dit zo weer opgelost.

Het laatste weekend hebben we deels moeten missen door onze toetsweek. Hierdoor hebben we twee dagen niet meegevaren. Gelukkig zijn we de vrijdag na de toetsen meteen in de auto gestapt richting Friesland om de laatste dag mee te varen. De laatste dag zijn we van Birdaard naar Leeuwarden gevaren. Uiteindelijk zijn we hier als 25e geëindigd, net boven het andere team van onze school ;). Dit komt doordat we straftijd kregen voor het niet starten. Hierna heeft iedereen die geen wedstrijden wilde varen, maar het wel eens wilde proberen, nog kunnen varen. Ook onze begeleiders hebben even van het varen in de boot mogen genieten!

Uiteindelijk kijken we echt met een positieve blik terug op dit project. Met logboeken die boven de 200 uur uitkomen heeft het veel gekost, maar ook heel veel opgeleverd. We hebben in een project nog nooit zoveel geleerd, zowel over onszelf als over alles wat met de boot te maken had. We willen alle docenten en leerlingen, die ons gesteund hebben, heel erg bedanken. Op naar volgend schooljaar!