Technasium (O&O)


Onderzoek & Ontwerpen

Voor onderzoekend en creatief ingestelde leerlingen met minimaal een havo-advies bieden wij een Technasium-stroom. Deze gaat vanaf klas twee als havo-stroom verder tot en met het examen. Naast de gewone schoolvakken krijgen deze leerlingen vier uur per week het vak Onderzoek & Ontwerpen en één uur skillslab. In dit vak wordt in groepjes gewerkt met echte en uitdagende opdrachten van bedrijven en instellingen. Aan deze opdrachten wordt acht weken gewerkt waarna de leerlingen een mogelijke oplossing aan het bedrijf presenteren.

 

Initiatief nemen, samenwerken en goed kunnen plannen zijn bij dit vak heel belangrijk. Uiteindelijk doet een leerling in het examenjaar een meesterproef. Wie daarvoor slaagt, ontvangt bij het diploma een door het ministerie erkend certificaat.

 

Zie ook: www.technasium.nl

 

Voor wie is de Technasium klas geschikt?
  • Je hebt interesse in bèta.
  • Je vindt het leuk om problemen op te lossen.
  • Je kunt goed in teamverband werken.

 

Hoe werkt het?

In één schooljaar heb je vier echte opdrachten uit de praktijk. Samen met je team (3-4 personen) werk je hier gedurende acht weken aan tijdens het vak Onderzoek & Ontwerpen. Je doet vooronderzoek over het onderwerp; wat bestaat er al in de wereld, waar haal ik informatie over het onderwerp vandaan, wat is het probleem?  Dan is het tijd om te gaan onderzoeken en/of te gaan ontwerpen. Aan het einde presenteer je de oplossing aan de opdrachtgever.
Voor het vak O&O heb je vier lesuren in de week in een speciaal hiervoor ingerichte ruimte. Dit is geen gewoon schoollokaal, maar eerder te vergelijken met een grote ontwerpstudio. Eigenlijk zouden alle leerlingen hier wel les willen hebben.

 

Wat moet je kunnen?

De Technasium-brugklas is een vwo/havo-brugklas. Je hebt hiervoor havo-advies nodig. Vanaf klas 2 ga je óf verder in de havo-Technasiumstroom, óf je gaat verder in de vwo-Science-Technasiumstroom. Tijdens O&O krijg je veel vrijheid om de opdracht op jouw manier op te lossen. Zelfstandig kunnen werken is daarom belangrijk!

Ben je vindingrijk? Wil je jezelf graag ontwikkelen? Houd je van aanpakken en het oplossen van complexe problemen? Dan is het Technasium echt wat voor jou! Bovendien is het Technasium een uitstekende voorbereiding op Bètatechnische studies in het Hoger Onderwijs.

 

Samenwerkingsverband

Onze school is onderdeel van OPeRA, VO-HO Overkoepelend Onderwijs Netwerk Partners Regio Amsterdam e.o. Het Kaj Munk College werkt nauw samen met verschillende universiteiten en hoge scholen voor een goede aansluiting op het vervolgonderwijs en continue kwaliteitsverbetering van ons eigen onderwijs. Zie opera-educatie.nl

 

Klik hier om je in te schrijven voor de brugklas.