Technasium & Waternet

Amsterdam Muurpomp 1e plaats

Creatieve oplossingen hitte en droogte, door studenten van het Kaj Munk Technasium.

Leerlingen van havo 3 van het Kaj Munk Technasium presenteerden vandaag, speciaal voor Waternet, hun oplossingen voor de hitte en droogte problematiek in de stad. Oplossingen voor uiteenlopende problemen. Van maatregelen tegen droogte specifiek gericht op dijkversteviging tot het voorkomen van regenwateroverlast. De meest creatieve ideeën kwamen voorbij. Goed uitgewerkt in een verslag en poster. Goed gepresenteerd en soms zelfs gedemonstreerd.

De vakjury heeft verschillende punten mogen uitdelen, en is uiteindelijk tot een top drie gekomen. Daarnaast was er een speciale eervolle vermelding voor de bamboe slurper. Een project dat met gebruik van holle bamboe palen de droogte in de stad tegengaat door gebruik te maken van dieper gelegen grondwater.

De winnaars zijn:
De hoofdprijs was voor het project ‘Amsterdam Muurpomp’. Een idee wat goed op de actualiteit aansluit. Bij de versteviging van de kademuren kan er gelijk extra wateropslag gecreëerd worden in de muren. Zo wordt regenwater opgevangen en wateroverlast tegengegaan. In tijden van droogte kan dit weer ingezet worden. Ook over ecologie is nagedacht, door de bakken te laten begroeien met

Waterratten 2e plaats

verschillende planten. De groep had alle aspecten van hun ontwerp goed uitgedacht.

Nummer twee de ‘Waterratten’, zij hebben zich gebogen over onze dijken. Wat voor effect heeft langdurige droogte op een dijk. Dit team heeft zich laten inspireren door de olielamp. Het lontje van een lamp zuigt de olie op. Waarom gebruiken we deze techniek niet in onze dijken? Getest met aarde en verschillende stoffen doeken zijn zij aan de slag gegaan. De handdoek zuigt het beste het water op en houdt de dijk vochtig! Zo kunnen we de dijken nat houden in droge periodes!

Op de derde plaats zijn geëindigd, de ’Amsterdaken’! Regenwater wordt op het dak opgevangen als extra verdieping. Afgedekt met zonnepanelen in droge, warme periodes gaat dit verdamping tegen! Langzaam infiltreert het water vanaf het dak in de grond en voorziet het de planten van water.

Het was fantastisch om te zien hoe deze gehele groep aan de slag ging en zich heeft verdiept in het onderwerp. Bijna 60 leerlingen hebben zich enthousiast op het onderwerp gestort.

 

Amsterdaken 3e plaats