Zoeken

Technasium

Het Kaj Munk College is een technasium-school. Op een technasium heb je naast de gewone lessen het vak Onderzoek & Ontwerpen (O&O). Tijdens dit vak leer je niet uit boeken, maar werk je aan levensechte opdrachten vanuit de praktijk met echte bedrijven of instellingen als opdrachtgever. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Artis, Gemeente Haarlemmermeer, Royal Van Lent Shipyard of Meerwind.

Leerlingen klas 1 presenteren hun ontwerp van een verblijf voor de sneeuwuil aan Artis

Deze bedrijven vragen je een probleem op te lossen, zoals bijvoorbeeld iets dat moet leiden tot gedragsverrijking voor dieren in gevangenschap of het ontwerp van een stijlvolle reddingssloep. Dit betekent overigens niet dat je alleen maar aan het knutselen bent, soms moet je (eerst) veel onderzoek doen.
Voor het technasium hoef je niet super ‘technisch’ te zijn. Wanneer je vindingrijk of creatief bent en het leuk vindt om dingen uit te zoeken is dat een pré.

Het oplossen van problemen doe je nooit alleen. Tijdens het vak O&O werk je altijd samen in teams van 4-5 leerlingen. Je moet het dus fijn vinden om met anderen samen te werken. Daarnaast krijg je veel vrijheid om de opdrachten op jouw manier te kunnen oplossen. Het is daarom belangrijk dat je zelfstandig kunt werken.

In de onderbouw (klas 1 t/m 3) wordt er per blok (meestal 8 weken) één opdracht uitgereikt. Dat wil zeggen dat je vier opdrachten per jaar hebt, waar je totaal vijf lesuren per week aan werkt. Dit doe je in het mooiste en grootste lokaal van de school. Deze ruimte laat zich het best omschrijven als designruimte, onderzoekplaats en atelier in één en heeft alle mogelijke en meest moderne faciliteiten, zoals bijvoorbeeld een 3D-printer.

Leerlingen klas 2 aan het werk in het O&O lokaal, rechts onder de 3D-printer

Wanneer je je aanmeldt voor het technasium start je in een havo/vwo-brugklas. Hiervoor heb je minimaal een havoadvies nodig. In klas 2 gaat het technasium verder als havo-stroom. In klas 5 doe je een Meesterproef en wanneer je alles met succes afrondt, krijg je naast je havo-diploma ook nog eens een officieel en door het Ministerie van Onderwijs erkend technasium-certificaat. Bovendien ben je dan na 5 jaar technasium meer dan goed voorbereid op het vervolgonderwijs.