Team GAIA krijgt support van André Kuipers

Als nationaal kampioen van de prestigieuze CanSat competitie, waarbij een zelf ontworpen Satelliet ter grootte van een Can (blikje) een tweetal missies uitvoert is team GAIA (vertegenwoordigd door Midas Deen en Noa Topić, ondersteund door team S.U.Z.Y. in de persoon van Jop Stolk) door André Kuipers drie uur lang rondgeleid door Space Expo in Noordwijk.
In het kader van de eerste pre-meesterpoef voor het vak Onderzoek en Ontwerpen (O&O) is het voor leerlingen uit 5V mogelijk om deel te nemen aan de CanSat competitie. Een competitie waar, in een breed nationaal deelnemersveld, dit jaar door team GAIA het befaamde Sint-Oelbert Gymnasium uit Oosterhout naar de derde en de beroemde British school of the Netherlands uit Voorschoten naar de tweede plaats werd verwezen.
André was zichtbaar ingenomen met de uitzonderlijke prestatie van team GAIA die een oranjekleurige satelliet als uitklapbare drone met vier rotoren heeft ontwikkeld en gebouwd. Deze drone is door team GAIA zo geprogrammeerd dat hij na het verrichten en van de benodigde metingen (temperatuur, luchtdruk, positie) en verzenden van de bijbehorende meetresultaten, zelf weer zijn weg terugvindt naar groundstation. Zie ook https://esero.nl/artikelen/kaj-munk-college-hoofddorp-winnaar-nederlandse-cansat-competitie

Dat het hier ook nog een prestatie van het Kaj Munk College betrof, maakte André nog trotser omdat zijn dochter Megan in het verleden ook onderwijs heeft genoten op onze school.

Op weg naar de definitieve lancering op 17 september in ’t Harde, waarbij de satelliet van GAIA wordt afgeschoten met een heuse raket, ontwikkeld door DARE (Delft Aerospace Rocket Engineering), gaf André belangrijke tips om de satelliet weer heelhuids thuis te kunnen brengen. Zo gaf hij, puttend uit een schat aan ervaring, aan dat het heel belangrijk is om genoeg back-ups in te bouwen voor het geval dat bepaalde onderdelen toch niet zo werken als bedoeld. André liet tijdens de uitgebreide rondleiding zien hoe de verschillende instrumenten en back-ups zijn ingebouwd in het internationaal ruimtestation (ISS) en gaf uitleg over het ruimteschip Sojoez. Team GAIA is met deze tips in de weer om nog beter geprepareerd te zijn voor de lancering op 17 september aanstaande.
In een verder vervolg zullen Midas en Noa gesteund door Jop, de handschoen opnemen om te strijden voor het Europees CanSat kampioenschap. In een internationale battle gaan de heren het dan opnemen tegen teams uit onder anderen Frankrijk, Italië, Duitsland, Denemarken, België, Polen en Engeland. We wensen team GAIA zowel op 17 september als bij de Europese Battle al het succes dat ze kunnen gebruiken en zijn nu al ongelooflijk trots op het behaalde nationale kampioenschap.
Overigens heeft na team S.U.Z.Y. en team GAIA zich dit jaar, onder de werknaam Isabelle, opnieuw een team uit 5V aangemeld om dapper mee te strijden in de CanSat competitie 2021/2022. Dat de lat door de prestatie van team GAIA erg hoog ligt mag niet deren. Isabelle: that’s the spirit!