Schrijver Alex Boogers op bezoek bij 4H

Klik hier voor de foto’s van dit bezoek.

Schrijver Alex Boogers op bezoek bij 4-havo: “Ik beantwoord geen vragen over de hoeveelheid gel die ik in mijn haar doe”

Leerzaam, stoer en soms saai: zo noemden de leerlingen het bezoek van Alex Boogers op 4 oktober aan onze school. Saai, want Boogers was wel lang aan het woord. Maar ook leerzaam, want de boodschap die Boogers vooraf had gezegd te willen uitdragen is zeker overgekomen: lezen en schrijven is belangrijk én bereikbaar voor iedereen!

Vooraf was Boogers duidelijk: hij wilde een inhoudelijk nuttige presentatie neerzetten waarin hij de leerlingen zou inspireren om te gaan lezen en wellicht ook schrijven. Boogers vertelde dan ook op inspirerende wijze zijn levensverhaal; het verhaal wat dé inspiratie is voor veel van zijn romans. Leerlingen kregen verder de kans om hem vragen te stellen. Ze hadden zeker aan de opdracht voldaan om vragen te bedenken die inhoudelijk relevant waren en dus niet gingen over bijvoorbeeld de hoeveelheid geld die hij in zijn haar doet. Zo zijn ze bijvoorbeeld meer te weten gekomen over het verschil tussen het leven van Boogers en dat wat hij daadwerkelijk in zijn romans opschrijft; realisme, fictie en non-fictie. Stoer, vonden de leerlingen, want je moet het wel durven om zo je eigen verhaal in het openbaar te vertellen. Alle 4H-leerlingen lezen deze eerste periode een boek van Boogers. Voor wie Boogers niet kent: geboren in 1970 (52 jaar) in, zoals hij het zelf noemt, ‘het naamloze gat’ Vlaardingen (bij Rotterdam). Boogers kende een heftige jeugd en is opgegroeid in een rauw arbeidersmileu. Naast schrijver is hij ook actief in de vechtsportwereld. Boogers’ romans zijn voornamelijk gebaseerd op gebeurtenissen uit zijn eigen leven. Zo gaat zijn veel geprezen roman Alleen met de goden over een 11-jarige jongen die moet zien te overleven, maar die het uiteindelijk als jongvolwassene maakt in de vechtsport. De indringende novelle Wanneer de mieren schreeuwen gaat over de tragische dood van de Rotterdamse jongen Sedar Soares, over wie Boogers meer te weten komt na een taxirit met een van de familieleden van Soares. Aansprekende thema’s voor jongeren.

Ter afsluiting, een beetje van Boogers en een beetje van de docenten Nederlands: Lees Boogers, absoluut de moeite waard én toegankelijk. Of lees iets anders wat je interesseert, maar: LEES!