Schotland buitenlandreis ’22-’23

Klik hier voor alle foto’s van deze reis (i.v.m. de privacy wetgeving zijn niet alle leerlingen met het gezicht in beeld gebracht).

And we are off! De examenreis naar Schotland is begonnen! De bus bracht ons naar IJmuiden waarvandaan wij met de boot naar Newcastle vertrokken zijn. Hoewel de boot toch wat meer heen en weer ging dan gehoopt door sommigen, zijn wij veilig aangekomen in Newcastle. Hier stond de bus op ons stond te wachten om de reis naar Schotland voort te zetten. Helaas was Zweinstein (Alnwick Castle) niet zichtbaar vanuit de bus maar de intocht naar Schotland verliep verder spoedig.

Dag 1 en 2 – Edinburgh:

Onze eerste stop in Schotland was Edinburgh waar wij verzameld hebben bij het oude kasteel van Edinburgh. Vervolgens konden de leerlingen zelfstandig de stad verkennen. Een reisje naar Victoria Street om je onder te dompelen in de Wegisweg, bekend van Harry Potter. Anders de donkere kerkers en catacomben verkennen onder de oude stad. Voor diegenen die wat meer actie zochten, kon ook de slapende vulkaan Arthur’s Seat beklommen worden om vanaf 251 meter hoogte uit te kijken over de stad. Kortom, genoeg te zien en beleven in deze mooie historische stad en nog genoeg om naar uit te kijken voor de rest van de reis. Op naar de Schotse Hooglanden!! Guid evenin! (Fijne avond gewenst!)

Dag 3 – De Schotse Hooglanden:

Na een heerlijk ontbijt voor 46 leerlingen, hebben we de overige 4 leerlingen uit bed getrommeld. Toen direct de bus in, op naar de caldera Anoach Mòr. Met de kabelbaan zijn wij naar boven gegaan voor een mooi uitzicht over de verschillende meren en Ben Nevis. Dit is de hoogste berg van het Verenigd Koninkrijk (1345 meter boven zeeniveau). De regenboog eindigde helaas aan de overkant van het meer, dus de pot met goud hebben we moeten laten liggen. Na de lunch begonnen we aan een drie uur durende hike naar de Ben Nevis Waterfall en de Steam Falls. Na de Wegisweg nog maar eens een Harry Potter experience aangezien deze waterval in twee films te zien is. Onderweg waren leerlingen fanatiek bezig om stenen te zoeken en te verzamelen. Om vervolgens samen met de aardrijkskundedocenten te kijken wat voor soort stenen het waren. ’s Avonds mochten de leerlingen in groepjes zelf een restaurant uitzoeken in Fort William om gezellig samen te eten en toch eens een keer dat Haggis te proberen. Na het diner hebben wij de avond afgesloten met warme chocolademelk en spelletjes. Morgen staan de Highland Games en Glasgow op ons te wachten! Tot snel!

Dag 4 & 5 – Highland Games en Glasgow

De laatste dagen alweer van deze mooie maar soms ook wel uitputtende reis dwars door Schotland. Met de wandelingen op Aonach Mór en naar de Steam Falls nog vers in het geheugen, stond de volgende sportieve activiteit alweer te wachten. Veel Schotser kun je het niet krijgen dan met een workshop Highland Games op het programma. Hoewel, Schots….. de zon heeft ons vrijwel de gehele reis niet in de steek gelaten. De onderdelen waren zeer gevarieerd en brachten veel hilariteit met zich mee, ook door de fantastische begeleiders gekleed in traditionele kilts. Het ging van boomstamwerpen (caber toss), hamerwerpen, laarsslingeren (welly welling), gooien met hooizakken (sheath tossing) tot kippen gooien (chuck the chicken). Vooral de laatste bracht veel gelag met zich mee, omdat de leerlingen een kip na moesten doen als het doelwit werd gemist. De twee winnende teams mochten het uitvechten met een ouderwets potje touwtrekken, waarna het winnende team een leuke prijs mee naar huis mocht nemen.

De reis werd verder voortgezet naar Glasgow waar wij mochten verblijven op een prachtige plek in de stad, uitkijkend over onder andere de machtig mooie universiteit van Glasgow en Ibrox Stadium (hierover later meer). Het hostel lag in de duurste wijk van Glasgow en was dusdanig groot dat de leerlingen af en toe verdwaald raakten in het gebouw. Gelukkig wisten meneer Pret en meneer Schol ze altijd weer in de juiste richting te sturen.

Na een gezamenlijk diner begon de wandeling naar het centrum van de stad waar een “ghost tour” dwars door de stad op de leerlingen stond te wachten. Aan de hand van een spannend verhaal over iemand die achtervolgd werd door de vele spoken in de stad, werden de leerlingen meegenomen langs verschillende highlights van deze oude en soms toch ook wel bijzondere en onvoorspelbare stad. De tour eindigde op George Square square waar het de Glasgow City Chambers stond, een majestueus gebouw, opgebouwd met nóg meer marmer dan de Sint Pieterbasiliek (take that Rome! ).

De volgende en laatste volledige dag hadden de leerlingen een vrije ochtend in Glasgow waar zij verschillende plaatsen hebben bezocht. De musea in Schotland zijn over het algemeen gratis en hier is dan ook gebruik van gemaakt door de leerlingen. De universiteit en Kelvingrove Art Gallery and Museum bleken populair, een echte aanrader trouwens in Glasgow! Een andere groep leerlingen heeft een exclusieve tour gekregen door Ibrox Park van een medewerker. Met al het geluk van de wereld en tot groot plezier, hebben zij de kleedkamers en de spelerstunnel buiten de openingstijden en in alle rust mogen bezoeken. Uiteraard kon een shirtje uit de fanshop daarna niet missen en liepen de leerlingen vervolgens in het blauwe shirt van de Rangers over de boot op weg naar huis. Morgenochtend komen wij weer aan in Hoofddorp na een wat ons betreft, meer dan geslaagde reis!!

Laat dat examen nu maar komen….