Profielwerkstukprijzen 2023 KHMW

Links: Tessa van der Haak (5H3) en Paula Schreurs (haar PWS-begeleidster)

Vrijdag 14 april was het zo ver, de profielwerkstukprijzen 2023 van de KHMW. De feestelijke prijsuitreiking was in het Hodshon huis aan het Spaarne in Haarlem. Een vakkundige jury beoordeelde de inzendingen op onder andere originaliteit, creativiteit, probleemstelling, opbouw, leesbaarheid, vormgeving en de mate waarin het werkstuk vakoverstijgend is. Het Kaj Munk College had twee inzendingen ingestuurd. Voor het VWO was dit Sirine Mekkaoui en voor de havo Tessa van den Haak. Sirine had een prachtig werkstuk bij Remi Blokker ingeleverd.

Voor de havo was het een biologie inzending. ’De oorzaak van autisme in een nieuw licht: wat is het verband tussen de darmen en de hersenen bij autisme?’ Na een vergelijkend literatuuronderzoek, meelopen bij actuele onderzoeksgroepen en het afnemen van semigestructureerde interviews kwam daar een magnifiek profielwerkstuk uit.

In totaal waren er 22 inzendingen van 16 verschillende scholen uit de regio Kennemerland die meededen. De inzendingen hadden een verrassende diversiteit aan onderwerpen, onder meer klimaat, gezondheid, welzijn, economie, cultuur en samenleving. En toen was het moment daar. En ja hoor. Tessa heeft gewoon de prijs voor het beste profielwerkstuk op de havo in ontvangst mogen nemen! Wat een enorm knappe prestatie. Gefeliciteerd!