Praag buitenlandreis ’22-’23

Klik op deze link om de foto’s te zien van de Praag reis.

Maandag 10-10-2022

We hebben er lang op moeten wachten, maar na een maand was het dan eindelijk zover! We gaan met 4 Mavo naar Praag. Het is een reis die de leerlingen na drie jaar keihard werken wel verdiend hebben. Om 04:30 uur stonden er al leerlingen met hun ouders klaar om te vertrekken. Zo veel zin hadden we om op reis te gaan. Met een kleine vertraging vertrokken we dan naar Praag met twee bussen. In de ochtend is het rustig en slapen veel van ons om de onderbroken nacht nog even te verlengen.

De reis zou 12 uur gaan duren, maar je kan je zo maar bedenken dat met een bus vol 4 mavo leerlingen en docenten de tijd zo voorbij vliegt. Voor je het weet ben je in De Lutte, waar de eerste pauze plaatsvond, precies tussen het mooie Duitsland en Nederland in. Vervolgens 4 uur lang doorrijden naar Leipzig om daar een uurtje te pauzeren, de benen te strekken en wat te eten. Na deze lange stop zijn we doorgereden naar het prachtige Praag en bij het even mooie station zijn we uitgestapt en vanaf daar 5 minuutjes naar ons appartementencomplex gewandeld.

Dinsdag 11-10-2022

Na een nacht waarbij zowel de leerlingen als begeleiding heerlijk geslapen hebben, mochten we de leerlingen in de ochtend wakker maken. Iets waar wij stiekem wel naar uitkeken. Echter bleek dit helaas niet nodig, want iedereen was op tijd wakker en stond vol verwachting klaar welke nieuwe avonturen de dag zou brengen. Op het programma stonden veel actieve onderdelen zoals de Tep Factor, wat vrije tijd in het centrum, de Praagse Burcht en in de avond midgetgolf en arcade.

Gelukkig kunnen de leerlingen al goed voor zichzelf zorgen. Ze hebben allemaal hun eigen appartement en hebben ons jaloers gemaakt met hun kookkunsten. Sommige leerlingen waren zo lief ook voor ons een ontbijtje te serveren. Beter kan je niet wakker worden. Nadat we met de bus aankwamen bij de Tep factor hebben we ons daar flink uitgeleefd met allerlei uitdagingen. Na ons hier kostelijk vermaakt te hebben waar de leerlingen onder verschillende omstandigheden punten konden scoren en uiteindelijk een eindspel mochten spelen stapten we in de bus. In het centrum van Praag aangekomen kregen de leerlingen, na een stadswandeling, wat vrije tijd. Hierna vervolgden we onze weg naar de prachtige Praagse burcht. Bij de Praagse burcht, die al in 880 gesticht is, konden we, na het oprennen van een soort Rocky Balboa trap, genieten van de prachtige uitzicht over de stad en de grandioze kathedraal.

Na deze activiteit gingen we snel terug naar de appartementen waar enkele leerlingen naar de supermarkt gingen om inkopen te doen voor het avondeten en andere leerlingen zich alvast gingen opfrissen voor de avond. Na weer heerlijke gerechten, waar bij de meeste leerlingen pannenkoeken op het menu stonden, gingen we wederom wandelend de stad in voor het avondprogramma. Hier troffen we glow in the dark midgetgolf en een soort arcadehal.

Na bovenstaande gelezen te hebben kunt u, net als ons, alleen maar concluderen dat we een fantastische tijd hebben in Praag met heerlijke leerlingen. De tijd vliegt voorbij

Woensdag 12-10-2022

Wat een geweldige dagen hebben we inmiddels gehad in deze prachtige stad! Vandaag op de planning: Terezin en het Praags museum. We reizen vroeg naar Terezin waar mevrouw Van Heun en meneer Klein Geltink een mooie en speciale rondleiding door het concentratiekamp voorbereid hebben. Het was emotioneel en heel mooi verteld. Veel begeleiders en leerlingen vonden dit heel interessant! Bedankt!

Vervolgens gaat de reis door naar de binnenstad van Praag, waar het Wenceslasplein zich bevindt. Ook daar wordt een bijzonder verhaal verteld over Jan Palach door onze eigen meneer Klein Geltink. De leerlingen kregen eerst lunchtijd om de binnenstad eens goed te verkennen of te gaan shoppen. Na deze pauze is het tijd voor het Nationaal Museum. Een imposant gebouw middenin het centrum van Praag waar de historie van Tsjechië en meer wordt verteld en uitgebeeld.

Als we zijn bijgekomen van beide activiteiten is het boodschappentijd en kunnen de leerlingen in hun appartement hun eten gaan koken. Soms komt daar dan nog wel eens een leraar mee-eten. Wat een culinaire hoogstandjes zijn er gecreëerd, zeg! De leerlingen krijgen tijd om te kunnen uitbuiken om vervolgens in de avond het Oude Stadsplein van Praag te bezoeken. Hier gaan de leerlingen al snel met elkaar in gesprek over de afgelopen dagen en wordt er nogmaals nagenoten van de herinneringen.

Morgen pakken we nog een lekker boottochtje mee en gaan we alweer naar huis rijden. De tijd vliegt voorbij en dat betekent dat we het geweldig naar ons zin hebben gehad. Vanuit Praag onze bewondering vanuit de leiding voor de leerlingen die mee zijn gegaan en die er een geweldige reis van hebben gemaakt.