Onderweg naar nieuwe kunstwerken in de A44

Wel eens over de A44 tussen Sassenheim en Nieuw Vennep gereden?
Dan ken je ze wel, smalle rijstroken op oude bruggen waar je liever niet inhaalt en graag vaart mindert.

Nieuwsbericht:
Op 3 bruggen in de snelweg A44 geldt, vanaf medio vorig jaar, een gewichtsbeperking en een inhaalverbod voor vrachtwagens en bussen. Met deze maatregel moeten de bruggen en het viaduct veilig beschikbaar blijven voor het verkeer, totdat ze gerenoveerd dan wel vervangen worden. De bruggen en het viaduct dateren uit de jaren 30 van de vorige eeuw en hebben te lijden onder het toegenomen zwaardere (vracht)verkeer. Het gaat om de bruggen bij over de Lisserweg, de Hoofdvaart en de Kaagbruggen over de Ringvaart.

Voor vervanging van bovengenoemde kunstwerken in de A44 daagde Rijkswaterstaat, als opdrachtgever, leerlingen van 3VS afgelopen maanden uit om voor het vak O&O (Onderzoek en Ontwerpen) voor de komende eeuw een civieltechnisch ontwerp te maken van een gerenoveerd of vernieuwd klimaatbestendig infrastructureel kunstwerk. Opbrengsten en inzichten, verkregen uit deze studieopdracht, worden door Rijkswaterstaat ingezet binnen hun eigen projectteams die met deze kunstwerken daadwerkelijk aan de slag gaan en moeten.
Nadat projectleiders van Rijkswaterstaat, nog net binnen de toen geldende regels van Covid 19, in de onderbouwaula de aftrap van deze opdracht konden verzorgen gingen maar liefst 20 teams van circa vier leerlingen met deze opdracht aan de slag. In de eerste fase van het project verdiepten leerlingen zich in de rol van civieltechnisch ingenieur, in de opdracht en in de locatie van het kunstwerk dat ze onder handen wilde nemen. Ondertussen werden de beperkingen ten gevolgen van Covid 19 alsmaar groter. Samenwerking binnen een team en contact met de opdrachtgever werden moeilijker en moeilijker.

Onderweg naar de nieuw te ontwerpen kunstwerken in de A44 werd in nauwe samenwerking met een team van circa 15 vertegenwoordigers van Rijkswaterstaat in januari een digitale tussenevaluatie opgetuigd om bij elk team leerlingen te bevragen, te woord te staan en verder op weg te helpen. Vraagstukken zoals: verkeers- en vervoersprognoses inpassing in het landschap, modulair ontwerpen, duurzaam materiaalgebruik, verkeersveiligheid, hergebruik ven elementen en materialen, verlichting, vermijden van verkeersstremmingen tijdens de bouw, dimensionering van constructies…kwamen nadrukkelijk aan de orde in deze evaluaties.

Tijdens de digitale eindpresentaties in maart, na een bemoeilijkt proces van onderzoeken, ontwerpen, verwerpen en opnieuw ontwerpen werd het team van Rijkswaterstaat door de leerlingenteams uitgedaagd om hun ontworpen kunstwerk te beoordelen op bovengenoemde vraagstukken. De gepresenteerde ontwerpen op de verschillende locaties waren uiterst divers in opzet, in uitwerking, in presentatietechniek en in kwaliteit. De ontwerpen varieerden van een flowerbridge naar Lisse, een aquaduct onder de Ringvaart, een modulaire Legobrug over de Hoofdvaart tot een ingenieuze boogbrug met ingebouwd kantelmechanisme over de Ringvaart. Bestaande ondersteuningsconstructies werden, zo mogelijk, hergebruikt, inventieve voorzieningen bedacht om de doorstroom tijdens de bouw te garanderen en alles werd uit de kast gehaald om het door docenten thuis afgeleverde bouwpakket voor het maken van een schaalmodel van het kunstwerk te verrijken.

Aangeleerde skills zoals het tekenen in minecraft, onshape en sketchup werden ingezet om het kunstwerk nog beter voor het voetlicht te brengen. Mooi uitgewerkte handschetsen verwerkt in een uiterst zorgvuldig vormgegeven presentatie deden menig ingenieur smelten als het ging om waardering van het ontwerp.

Al met al een uiterst leerzaam project waarbij leerlingen van 3VS, met dank aan de inzet en medewerking van een heel team aan medewerkers van Rijkswaterstaat, hebben ervaren wat het allemaal betekent om een kunstwerk in een autosnelweg te renoveren dan wel te vervangen. Dat we in de nabije toekomst weer ongehinderd en veilig over de A44 kunnen rijden is daarbij mooi meegenomen.

Collage van ontworpen kunstwerken in de A44 door 3VS