Mediafestival 2019

In de Week van de Mediawijsheid, 12 t/m 15 november, organiseerde het Cultuurgebouw voor het vijfde jaar het Mediafestival in Hoofddorp. Tijdens deze feestelijke jubileumeditie maakten de leerlingen uit de 1VS-, VH- en HM-klassen een tijdreis naar een paradijselijke toekomst vol technologie! Naar de tijd dat auto’s zelfstandig rijden en zij als bestuurders de ruimte hebben om via sociale media hun omgeving te bekijken. De tijd dat zij een opleiding volgen om de vaardigheden te krijgen om zelflerende robots te trainen. De tijd dat we internet weer onder de duim hebben en het gebrek aan privacy een probleem uit het verleden is. De toekomst, het wordt prachtig!

 

Door utopisch denken is de wereld in de geschiedenis rijker, gezonder en veiliger geworden. Dit utopische denken hebben we tijdens het Mediafestival 2019 hergewaardeerd. Eén ding weten we zeker, als we meer begrijpen van de technologische revolutie om ons heen, hebben we ook invloed op de koers van de toekomst.

 

Het dagprogramma bestond uit verschillende workshop(s), documentaires, een interactief pauzeprogramma en een bijzondere mediakunst tentoonstelling ‘Another Day in Paradise’. Onze leerlingen hebben onder begeleiding van de docenten/kunstenaars zelf kennisgemaakt met verschillende technologieën zodat het beeld over die technieken meer op eigen ervaring is gebaseerd.

Naast een mooie excursie sluiten de workshops aan bij de Art & Design 3D opdracht ‘Plastic supervreter’ en de multimedia lessen voor 1VH1. Tijdens City of Sounds and Silence maakten de leerlingen een wandeling door de stad van de toekomst. Hun fantasie werd geprikkeld in een interactief hoorspel en werd een visie uitgewerkt in een installatie waarbij projectie, audio en tekst samen een beleving vormden.

Bij de workshop POWERPLANT: vochtsensor met een zonnepaneel kwamen groei en technologie samen. Leerlingen bouwden een vochtsensor voor een plant met een zonnepaneel en een LED. Het lampje moest gaan branden wanneer de grond vocht kon gebruiken, want als we allemaal de paradijselijke technologische toekomst mee willen maken, moeten we goed voor de aarde en de natuur zorgen.

 

BotsUP
Kunstmatige intelligentie kunnen we niet meer negeren! Het gaat een verademing zijn voor ons drukke leven. In het spel Botsup ontdekten onze leerlingen welke vaardigheden je nodig hebt om zelflerende robots te trainen. Hier konden ze ontdekken of zij als robottrainer aan het werk konden door onderwerpen uit de kunstmatige intelligentie en robotica.

Het was een mooie dag vol inspiratie en verkenning van nieuwe technologie voor onze eerstejaars leerlingen waarop doorgebouwd kan worden in de komende jaren op het Kaj Munk College.

 

Klik hier om meer foto’s te zien van het Mediafestival