Leerlingen beloond met ScienceMakers Award!

Winnaars gehuldigd!
Zesde editie ScienceMakers Awards dit jaar volledig online

Leerlingen Kaj Munk College uit Hoofddorp beloond met Award voor bijzondere prestatie op gebied van wetenschap, technologie en/of maken.

Vandaag start ScienceMakers een online campagne om de ruim 120 jongeren die afgelopen jaar een prestatie hebben geleverd op het gebied van wetenschap, technologie en maken een extra blijk van waardering te geven. Presentator Dennis Weening maakt tijdens de online campagne ScienceMakersLAB de verhalen achter deze jonge innovatieve talenten zichtbaar. Talent dat Nederlandse bedrijven en instellingen hard nodig hebben om wereldwijd de concurrentie aan te kunnen. Met ScienceMakers willen alle partijen verenigd in het Techniekpact het belang van wetenschap, technologie en maken in het onderwijs benadrukken en alle jongeren inspireren en enthousiasmeren hun talent hierin te ontdekken.

Door heel Nederland – en ook in het buitenland – vinden elk jaar wedstrijden plaats op het gebied van wetenschap, technologie en maken. Tijdens deze wedstrijden maken jongeren in de leeftijd van 10-18 jaar de meest ingewikkelde berekeningen en briljante uitvindingen. Bedenken ze toffe ideeën én doen zij geniale ontdekkingen. De winnaars worden jaarlijks gehuldigd tijdens de ScienceMakers Awards. Wegens Covid-19 maken we van de 6e editie een online campagne. Alle winnaars ontvangen uiteraard wel hun welverdiende ScienceMakers Award voor hun bijzondere prestatie. Daarnaast delen we mooie verhalen van en over de ScienceMakers én maken we zichtbaar welke ingenieuze concepten en projecten deze talenten hebben bedacht, gemaakt en uitgevoerd.

Hybride motor – winnaars Eureka!Cup
Elk transportmiddel bij Defensie heeft haar eigen aandrijvende motor. Dit vereist veel verschillend opgeleid personeel en veel verschillende reserveonderdelen voor onderhoud en reparatie. Daarom heeft Defensie jongeren uitgedaagd een universele modulaire motor te ontwikkelen die de verschillende transportmiddelen kan aandrijven! Juul Rooks, Dany Bergkamp en Joost Burgers van het Kaj Munk College uit Hoofddorp (ook wel De Polderboys) hebben een autobedrijf zover gekregen een motor beschikbaar te stellen én een privé-rondleiding geregeld bij de Marine. Dit leverde hen zoveel kennis op dat hij een soort hybride motor heeft ontworpen. Hij heeft deze gemonteerd in een zelf gebouwd voertuig.
Meer informatie op:
Sciencemakers.nl/projecten/2020/hybride-motor

Balrandommizzer – winnaars Vakkanjers
Hoe krijg je jongeren in beweging? Wat is ervoor nodig om meer kinderen gebruik laten maken van de ‘Johan Cruyff Court’? Dus: hoe ga je nou van ‘hangplek’ naar ‘beweegplek’? Zo luidde de ontwerpopdracht! Pascalle de Liefde, Romy Klaver, Tobias de Raadt en Mark-Daniël Schilperoort van het Kaj Munk College in Hoofddorp zijn – als Vakkanjers Explorer – vol enthousiasme met deze innovatievraag aan de slag gegaan. Door leerlingen te interviewen, diep in de materie te duiken en de mogelijkheden van het court goed te verkennen kwam team TOMAS Sports tot een briljant idee: de Balrandommizer. Ze zijn aan het ontwerpen geslagen en maakten (en testten, en verbeterden) een soort kauwgomballenautomaat waar steeds een andere bal uitkomt als je aan de hendel trekt. Bijvoorbeeld een basketbal, een voetbal of een tennisbal. Dus als je geen bal bij je hebt of je hebt geen bal, dan kun je toch fijn buitenspelen én je leert verschillende sporten kennen!
Meer informatie op:
Sciencemakers.nl/projecten/2020/balrandommizzer

Met deze prestaties staan deze twee teams volop in de digitale schijnwerpers met hun terecht toegekende ScienceMakers Awards.

ScienceMakersLAB
De ScienceMakers worden in november 2020 tijdens de online campagne ScienceMakersLAB in het zonnetje gezet! Benieuwd naar de jonge talenten en hun unieke prestaties? Houd dan de kanalen van ScienceMakers Nederland in de gaten: Sciencemakers.nl, YouTube, Instagram, Facebook en Twitter. Of volg de hashtag #SMANL op de genoemde kanalen.

ScienceMakers Award 2020

ScienceMakers ambassadeurs van de technologie
ScienceMakers zijn ambassadeurs voor inventiviteit, voor nieuwsgierigheid, voor ontdekken en voor het volgen van je passie. Deze tijd bewijst nog eens extra dat we al dit innovatieve talent hard nodig hebben om op hoog niveau mee te blijven draaien in de wetenschap, technologie en maken. ScienceMakers is een initiatief van Platform Talent voor Technologie dat zich inzet om alle jongeren in het onderwijs hun talenten voor technologie en ICT te laten ontdekken. Zodat meer jongeren gaan kiezen voor technologie en ICT. En dat is hard nodig. Groei en welzijn van onze samenleving zijn steeds meer verbonden met technologie. Of het nu gaat om klimaat, economie, zorg of veiligheid: technologie maakt het verschil. Bovendien neemt het tekort aan technici in ons land sterk toe in een uiterst interessante en uitdagende werksector.