KMC naar finale Vakkanjers

Eerste winnende team: Romy, Tobias, Mark-Daniël en Pascalle

HOOFDDORP – Maar liefst twee teams van het Kaj Munk College hebben een finaleticket weten te bemachtigen voor de finale van Vakkanjers. De leerlingen doen samen met ruim honderd scholen mee aan de Vakkanjer Challenge 2020 en bedachten innovatieve ideeën en oplossingen om jongeren meer te laten bewegen, in opdracht van de Johan Cruyff Foundation.

Het eerste winnende team van het Kaj Munk College uit Hoofddorp bedacht het idee: ‘balrandommizzer’. De leerlingen Romy, Tobias, Mark-Daniël en Pascalle over hun idee:“ We zijn op het idee gekomen omdat je soms op een voetbalveld zit en dan even geen voetbal bij je hebt. Dat is dan best wel saai. En toen bedachten we de balrandommizzer, zodat je je niet hoeft te vervelen, en ook nog eens verschillende keuzes hebt.”

Het tweede winnende team van het Kaj Munk College bedacht en maakte een interactieve oefenwand geschikt voor meerdere sporten. De leerlingen Tygo, Rik, Thijs, Mees en Davey over hun idee: “Eerst hadden we gewoon een vierkant doel, zoals je normaal ook hebt. Die wilden we laten in- en uitschuiven. Maar uiteindelijk kwamen we erachter dat dat niet heel handig was. En toen dachten we: misschien als we het rond maken, dan is het ook weer uniek. En is het ook nog eens veel handiger! Zo kwamen we op een diafragma om een bal doorheen te schieten.”

Tweede winnende team: Tygo, Rik, Thijs, Mees en Davey

Vakkanjers toert momenteel twee weken door het hele land om alle 140 finalisten hun finaleticket te overhandigen en hun presentatie op te halen. Dit gebeurt met een interview over hun oplossingen, ideeën en gemaakte prototypes. Normaal zouden de leerlingen tijdens een groot event hun presentatie moeten geven voor jury en publiek, maar vanwege alle maatregelen rondom het coronavirus is dat niet mogelijk. Toch zorgt Vakkanjers voor een spetterende afsluiting van de Vakkanjer Challenge, met een live online-uitzending op 10 en 11 juni.

Wie gaat er vandoor met de Vakkanjers wisseltrofee!? Benieuwd? Volg de teams op www.vakkanjers.nl/finale.

Over Vakkanjers

Vakkanjers is een programma van Jet-Net & TechNet en komt voort uit een initiatief van technische sectoren om meer jongeren te interesseren voor techniek. Met Vakkanjers ontdekken en ontwikkelen jongens en meiden hun vakmanschap al sinds 1999. Dat doen ze aan de hand van realistische opdrachten voor een landelijke opdrachtgever. De leerlingen ontwikkelen naast technisch vakmanschap ook 21th century skills zoals initiatief nemen, teamwerk en klantcontact. Met deze vaardigheden hebben ze straks een streepje voor op de arbeidsmarkt. Kijk voor meer info op www.vakkanjers.nl.