Kaj Munk wint Eurekacup 2020!

Eurekacup

Het doel van de Eureka!Cup is het enthousiasmeren van leerlingen voor wetenschap en technologie (w&t). De Eureka!Cup is een landelijke ontwerpwedstrijd met technologische en (natuur-)wetenschappelijke vraagstukken voor jongeren uit leerjaar 1 t/m 3 van havo-vwo. Het project laat toepassingen zien van technologie en natuurwetenschappen in relatie tot een maatschappelijk relevant onderwerp. Samen met bedrijven en overheidsinstellingen worden ontwerpopdrachten ontwikkeld die enerzijds zo realistisch mogelijk zijn (het bedrijf is hier zelf ook mee bezig) en anderzijds aansluiten op de belevingswereld van jongeren.

Opdracht derde klassen

Defensie beschermt wat ons Nederlanders lief is en strijd voor een wereld waarin mensen in vrijheid en veiligheid kunnen leven. Hiervoor worden veel verschillende transportmiddelen gebruikt, variërend per krijgsmachtdeel van tanks tot helikopters. Elk transportmiddel heeft haar eigen aandrijvende motor en vergt een andere specialiteit van het technische personeel bij Defensie. Dit vereist niet alleen veel verschillend opgeleid personeel, maar ook veel verschillende reserveonderdelen voor onderhoud en het verhelpen van een defect. We dagen jullie uit een universele modulaire motor te ontwerpen die de verschillende transportmiddelen kan aandrijven en zo Defensie te helpen!

Winnaar Eurekacup 2020!

Met maar liefst twee teams (de Motorbende en de Polderboys) heeft het Kaj Munk College dit jaar de prijs gewonnen om de beste modulaire motor te ontwerpen die de verschillende transportmiddelen voor Defensie kan aandrijven! Hieronder fragmenten uit het juryrapport:

Motorbende (Xander van der Made, Sanja Miŝović, Mart Mossel, Jasper Nanninga, Jamie Oldenburg):

Dit team heeft zich uitstekend gehouden aan de opdracht. Ze hebben een elektrische motor modulair gemaakt waarbij de nadruk hierbij lag op het schuifsysteem waarbij de modules aan elkaar gekoppeld konden worden. Leuk bedacht en zeker goed gepresenteerd.

Polderboys (Dany Bergkamp, Joost Burgers, Juul Rooks):

Dit team had ons hart gestolen. Ze hebben de modulaire uitbreiding gewogen en afgezien van deze opdracht i.v.m. de haalbaarheid. Ze hebben een een-soortige motor ontwikkeld die qua grootte past bij het voertuig wat aangedreven moet worden. Een-soortig om het de monteurs makkelijk te maken. Daarnaast hebben ze de fossiele brandstof gecombineerd met elektrische aandrijving om de CO2 uitstoot te minimaliseren. Tevens hebben ze een eigen voertuig gebouwd met hun concept wat ook daadwerkelijk kan rijden, dit hebben ze gefilmd.

Prijsuitreiking

De prijsuitreiking vond dinsdag 16 juni om 11.00 uur plaats op het Kaj Munk College. Klik op deze link voor het filmpje van de prijsuitreiking Eurekacup.