Finalist CanSat competitie

Maak van een frisdrankblikje (Can) een satelliet (Sat) met een missie; dat is de opdracht van de CanSat competitie…
Voor het examenvak Onderzoek & Ontwerpen (O&O) heeft team S.U.Z.Y., bestaande uit Tim Guezen, Jop Stolk, Kasper Weel en Sjoerd Bolten, als finalist van de prestigieuze CanSat competitie, hun pre-meesterproef met glans doorstaan. Een prestatie die niet onopgemerkt is gebleven gezien de uitnodiging om als gastspreker op te treden op het congres voor “Space Education and Youth Participation” in oktober van dit jaar.
CanSat is een competitie, georganiseerd door ESERO NL, voor scholieren uit de bovenbouw havo of vwo. De leerlingen bedenken in teams een missie, schrijven een onderzoeksvoorstel en een voortgangsrapportage, bouwen een satelliet en testen deze. Ze nemen het op tegen teams uit het hele land. De finalisten krijgen de kans hun CanSat met een echte raket, gebouwd door studenten van de TU Delft, te laten lanceren tot 1 km hoogte. Een bijzonder project waarin scholieren de kans krijgen om praktijkgerichte ervaring op te doen in het bouwen van een complex systeem waarin meerdere disciplines van belang zijn. De winnaar van de Nederlandse competitie gaat, samen met andere Europese teams, naar de Europese competitie. ESERO NL is een initiatief van de Europese Ruimtevaart Organisatie (ESA).
De eerste missie, die bestaat uit het meten van luchtdruk en temperatuur gedurende de vlucht alsmede het zenden van deze meetgegevens naar het groundstation is voor alle teams hetzelfde. Ingegeven door de wens om hardware opnieuw te kunnen gebruiken heeft team S.U.Z.Y. als tweede missie een programmeerbare en bestuurbare paraglider ontworpen, gelanceerd en getest om de CanSat veilig te laten landen in een begrensd gebied. Deze tweede missie werd dermate overtuigend gepresenteerd, compleet met berekeningen, filmpjes van proefvluchten, communicatierapporten en een demonstratie op de vliegbasis Soesterberg, dat team S.U.Z.Y. werd geselecteerd voor de finale.
Door Covid-19 heeft de finale pas plaatsgevonden in september van dit jaar in ‘t Harde. Tim en Jop hebben deze kans met beide handen aangegrepen. Zij hebben de paraglider verbeterd, de CanSat en Arduino passend gemaakt in een 3D geprinte Can en de communicatie sterk verbeterd door de inzet van een YAGI antenne.
De heren kwamen glansrijk door de test. Afmetingen, gewicht en paraglider werden akkoord bevonden en de CanSat van S.U.Z.Y. mocht als één van de zes finalisten in de raket. De proefraket werd met succes gelanceerd en de countdown van de raket geladen met de zes CanSat’s was zo wat begonnen toen team S.U.Z.Y. gesommeerd werd om bij de wedstrijdleiding te komen. “S.U.Z.Y. we have a problem”. Er was een duidelijke temperatuurstijging gemeten in de CanSat van S.U.Z.Y. Dat betekende dat de CanSat vanwege veiligheid niet mee mocht in de raket naar 1 kilometer hoogte. De teleurstelling was groot maar de bewondering en het respect van de wedstrijdorganisatie was zo mogelijk nog groter. De warmteontwikkeling was uiteindelijk te wijten aan een doorgebrande DC converter.
Met opgeheven hoofd en een schat aan ervaring keerde team S,U.Z.Y. terug op de basis van het Kaj Munk College. Door hun CanSat avontuur zijn de heren uitgenodigd als gastspreker op het congres voor “Space Education and Youth Participation” en hebben ze al een ruimtenetwerk aan relaties kunnen opbouwen. Dat de heren, samen met nog twee teamleden, Asteroid Mining als onderwerp voor hun meesterproef hebben gekozen en met grote waarschijnlijkheid kiezen voor een vervolgstudie bij Aerospace Engineering aan de TU Delft is niet zo vreemd. Een woord van dank is zeker op zijn plaats voor Ronald Stolk en Remi Blokker, die team S.U.Z.Y. in zware tijden verder op weg hebben geholpen.
En alsof dit nog niet alles is heeft team Gaia, bestaande uit leerlingen van vwo en havo, zich laten inspireren en gemeld als opvolger van team S.U.Z.Y. om in hun (pre-)meesterproef voor het vak O&O het Kaj Munk College te vertegenwoordigen in de CanSat competitie van dit schooljaar. We wensen team Gaia veel succes en een finaleplaats met hun ambitieuze tweede missie waarbij een heuse drone passend wordt gemaakt in een blikje.
Ben Ewals, een trotse docent O&O