Alle leerlingen van het Kaj Munk College volgen het vak Lichamelijke Opvoeding. We weten dat door bewegen mensen de kans krijgen op een betere gezondheid en ook dat de kans op welzijn wordt vergroot. Ons doel is dan ook dat we de leerlingen stimuleren na het Kaj Munk met sport bezig te blijven.
Bij LO gaat het er om dat we de leerlingen:
- helpen beter te worden in allerlei bewegingssituaties;
- leren meer te genieten van bewegingssituaties;
- leren beter bewegingssituaties te regelen en daarbij zelfstandig te oefenen;
- leren zich een actieve leefstijl eigen te maken;
- leren reflecteren op hun persoonlijke ontwikkeling.
De LO-docenten bieden daartoe afwisselende lessen aan waarbinnen veel verschillende sporten aan bod komen en actieve deelname een voorwaarde is.
Voor het vak LO krijgen de leerlingen het oordeel “naar behoren” of “niet naar behoren”. Op magister gebruiken we de afkortingen NB (naar behoren) of NNB (niet naar behoren). Een leerling die nog niet op de juiste weg is krijgt steun (de steun bestaat o.a. uit het uitspreken van verwachtingen, gesprekken, aanwijzingen, opdrachten, feedback) van de docent om zichzelf alsnog te verbeteren.
Wanneer heb je het vak LO naar behoren afgerond?
Het vak lichamelijke opvoeding is ”naar behoren” wanneer een leerling binnen de LO-lessen actief werkt aan zijn/haar ontwikkeling op bovengenoemde gebieden. Zie ook de rubric in regenboogkleuren.
Indien een leerling het oordeel “niet naar behoren” krijgt, dan moet hij/zij reflecteren op zijn/haar functioneren. Een leerling die aan het einde van het schooljaar NNB staat, kan niet direct over maar moet zich melden bij de betreffende LO-docent.
In het nieuwe schooljaar begint iedere leerling weer blanco. Voor het behalen van het diploma is het oordeel “naar behoren” verplicht.
Blessures/ziekte
Heb je een blessure en kun je hierdoor niet sporten, dan is een verklaring nodig van de dokter of van je ouders/verzorgers. Deze verklaring kan van tevoren per mail aan de docent worden doorgegeven of in de les worden overhandigd. De docent bepaalt samen met jou wat je wel en niet kan doen in de les. Gedurende de les is het mogelijk vervangende taken uit te voeren, afhankelijk van de aard van de blessure. Geblesseerde leerlingen worden, tenzij anders besproken met de LO-docent, gewoon in de lessen verwacht.
Kledingvoorschriften
Bij het vak LO is het van belang dat je sportkleding draagt. Dit kan niet dezelfde kleding zijn die je op school al aan hebt, ook om hygiënische redenen. Borst, billen, buik en rug moeten bedekt zijn (spaghettibandjes zijn niet toegestaan). Voor de binnen lessen gebruik je aparte gymschoenen die schoon moeten zijn (zwarte zolen zijn niet toegestaan). Voor buiten geldt dat je stevige schoenen moet dragen zonder voetbalnoppen. Leerlingen met lang haar, zorgen ervoor dat ze hun haar vast hebben.
Veiligheidsnormen
Tijdens de les LO is het niet toegestaan kettingen of oorbellen (anders dan knopjes) te dragen. Ook ringen en armbandjes moeten af tijdens de les. Voordat de les begint, zorg je ervoor dat je deze sieraden niet meer draagt. Tijdens de les LO is het niet toegestaan kauwgom te kauwen.
Waardevolle spullen
Het advies van de sectie Lichamelijke Opvoeding is om waardevolle spullen zoveel mogelijk thuis of in je kluis op school te bewaren. Spullen die je toch meeneemt kan je op eigen risico in de bak van jouw docent doen. Ondanks dat deze bak in een afgesloten ruimte bewaard wordt tot na de gymles, is het Kaj Munk College niet aansprakelijk in geval van diefstal, verlies of schade.
Ook bij de binnenlocaties is het advies om geen waardevolle spullen mee te nemen. Doe je dit wel, dan bewaar je deze in de kleedkamers. Alleen in de KMC-zalen kunnen waardevolle spullen op eigen risico in een la in het materialenhok worden gelegd.
Te laat
Wanneer je te laat bent, moet je een briefje meenemen om de les binnen te komen. Als de LO-lessen op een andere locatie plaatsvinden, wordt er in overleg met de docent besloten wanneer het briefje wordt gehaald. In beginsel is dit bij de start van de les.
Locaties
Blok 1 en blok 4: buiten
Blok 2 en blok 3: binnen
Voor de examenklassen is er gedurende blok 2 en blok 3 een
Sportoriëntatiekeuzeprogramma (SOK).
De buitenlocatie is:
- MHC De Reigers
Waar: Hockeyclub De Reigers. Adres: Arnolduspark 5.
Toevoeging: naar deze locatie ga je zelfstandig en bij aankomst kun je je direct gaan omkleden.
De binnenlocaties zijn:
- KMC 1 en KMC 2
Waar: de twee zalen op school.
- HV 3 en HV 4
Waar: twee zalen bij het Hoofdvaart College.
Toevoeging: hier ga je nooit zelfstandig naartoe. Heb je les in HV 3 of HV 4, dan verzamel je in de boog van de middenbouwaula alvorens je met de hele klas in het bijzijn van de docent naar het Hoofdvaart loopt.
- DT
Waar: bij de basisschool Dik Trom (dus niet de tennishal). Adres: Wormerstraat 25, Hoofddorp.
Toevoeging: naar deze locatie ga je zelfstandig en je verzamelt voor de deur.
- SPE
Waar: Het Spectrum is de sporthal vlak naast het KSH. Adres: Assumburg 1.
Toevoeging: naar deze locatie ga je zelfstandig en je verzamelt voor de deur.
Sportoriëntatiekeuzeprogramma (SOK)
De leerlingen uit de examenklassen volgen een SOK-programma. Dit programma vindt plaats op wisselende locaties.
Sportdagen
Ieder jaar is er een sportdag voor klas 1 t/m 3 en voor 4H/4V.
- Klas 1: Softbal
- Klas 2: Atletiek
- Klas 3: Teamspelen
- Klas 4: Triatlon
Wilt u bovenstaande informatie nalezen, dan kan dit via onderstaande document.
Info LO