Examen in coronatijd

Het is (school) examentijd op het Kaj Munk. Binnendruppelende leerlingen worden geconfronteerd met witte strepen op de vloer. Als ze dan nog niet in de gaten hebben wat er aan de hand is, maken de priemende ogen van de alom surveillerende docenten wel duidelijk dat er iets aan de hand is. We leven in het ‘anderhalve meter tijdperk’.

Snel je telefoon opbergen in je jaszak en dan het lokaal in waar de aanwezige docent nogmaals de deurknop desinfecteert. In het lokaal is slechts plek voor negen leerlingen: de social distance laat zich hier keihard voelen. In deze bijzondere setting moet er wel gepresteerd worden. Als je klaar bent komt de docent in actie om het werk in te nemen en direct je tafel te ontsmetten. Wachten op je vrienden om gezellig samen het examen te evalueren zit er helaas niet in. Dezelfde priemende ogen van zo-even spreken duidelijke taal: “Snel naar huis! Chillen zal je helaas  thuis moeten doen met behulp van je telefoon.”

Terwijl enkele leerlingen de laatste hand aan hun schoolexamen leggen, zit in de ruimte ernaast een docent tegen een beeldscherm te praten. Hier wordt een mondeling schoolexamen afgenomen. Deze leerling zit in de beschermde thuisomgeving achter zijn laptop terwijl de vragen op hem worden afgevuurd.

De docent die denkt hiermee ’s ochtends lekker vroeg te beginnen komt soms bedrogen uit; kandidaat één is nog in diepe rust, terwijl kandidaat twee net de slaap uit zijn ogen wrijft. Als het mondeling is afgerond en is geëvalueerd, stelt de docent nog een laatste vraag: “Heb je je inmiddels al ingeschreven bij je vervolgopleiding? Er komt immers ook een leven na Kaj Munk en de coronacrisis.”

Je schooltijd afsluiten met het centraal examen en het vol spanning wachten op het verlossende telefoontje met de uitslag zit er dit jaar niet in. Veel leerlingen zullen binnenkort al weten dat ze zijn geslaagd. Steeds meer vlaggen met schooltassen zullen dan het straatbeeld vullen. En degenen die nog niet geslaagd zijn, hebben in mei nog volop gelegenheid om hun resultaat te verbeteren. Ook dit jaar zullen weer veel diploma’s worden uitgereikt, al is het nog even gissen naar de manier waarop. Hopelijk volgend jaar weer als vanouds, want zo examen moeten doen, verdient respect en hoe streng onze docenten ook leken, zo trots waren en zijn we op onze examenkandidaten (en al onze andere leerlingen) die zich zo dapper staande houden en dat hebben we onze leerlingen in de meivakantie ouderwets via de post laten weten: