De gymdocent van het Kaj Munk die keeper werd van Sint Maarten

De Nederlandse gymdocent die keeper werd van Sint Maarten.

In Balverliefd aandacht voor de gang van zaken achter de schermen van het voetbal en opvallende gebeurtenissen aan de rand van het veld. In deze aflevering het bijzondere verhaal van Sjoerd van Griensven (30), die het schopte tot doelman van Sint Maarten.

In een stadionnetje op Bermuda zingen en dansen de mensen er flink op los. Vanaf de tribunes zijn vuvuzela’s, een klein orkest en gefluit voor de ploeg van Sint Maarten te horen. De spelers nemen plaats in een rij voor het volkslied. Bijna alle spelers zijn van kleur, op één iemand na. Dat is keeper Sjoerd van Griensven. Hij sluit zijn ogen en neemt ieder geluid in zich op. Dit had hij zelf ook niet verwacht, toen hij een paar jaar eerder als gymleraar richting het Caribische eiland was vertrokken.

Van Griensven had zijn leven in Nederland prima voor elkaar. Hij had net zijn eerste appartementje, werkte als gymleraar op een school in Uden en speelde amateurvoetbal in het Brabantse gehucht Overlangel. ‘Het is een dorp met vijfhonderd inwoners, een basisschool, een café en een korfbalclub. Er is niet eens een supermarkt’, aldus Van Griensven. Hij was in de jeugd jarenlang keeper, maar was bij de senioren in de Vijfde Klasse omgeturnd tot linksback. ‘Dat was vooral heel hard werken, maar technisch gezien was ik niet de beste. Eerder een type-Dirk Kuijt. Niemand verwachtte Messi-dribbels van mij.’…

Klik hier om meer te kunnen lezen (dit kan op deze betreffende pagina alleen na betaling).