CKV


CKV in 3 mavo

Wat is kunst? Deze vraag is niet makkelijk te beantwoorden. Bij ‘kunst’ denken veel mensen meteen aan een museum, aan beelden of schilderijen. Maar wist je dat dans ook kunst is? Of graffiti? In 3 mavo krijg je een jaar lang één uur in de week het vak CKV. Het vak heeft als doel de verschillende vormen van kunst en cultuur te leren kennen en daarover na te denken. Naast de reguliere lessen staan er een paar excursies gepland. In het najaar gaan we naar Rotterdam waar een aantal workshops en activiteiten aangeboden wordt, zoals een theaterworkshop, een ontwerpcursus of een rondleiding door de stad waarbij architectuur en streetart centraal staan. In het voorjaar gaan we naar een jongerendansvoorstelling in De Meerse. In deze voorstelling komen verschillende dansstijlen aan bod. Van hip hop tot modern en van klassiek tot breakdance. Ook wordt aandacht besteed aan de discipline film en komt er een rapper in de klas voor een workshop. Kunst is overal om ons heen en vaak zonder dat we er erg in hebben!

 

CKV in 4 vwo en havo

In jouw vierde leerjaar maak je kennis met het vak CKV (culturele en kunstzinnige vorming). In drie blokken verdiep je je in schilderkunst, dans en architectuur & stedenbouw.
Je begint met een oefening in de wetenschap van de iconografie: het lezen van schilderijen. Hiervoor ga je in het Rijksmuseum zelfstandig op zoek naar schilderijen met een boeiend verhaal. De resultaten van jouw iconografisch onderzoek deel je met jouw klas.
Voor de discipline dans volg je een workshop om aan eigen lichaam te ervaren hoe dans voelt en hoe je communiceert door middel van deze uitdagende kunstdiscipline. Je oefent wetenschappelijk onderzoek aan de hand van een zelfgekozen dansthema en je bezoekt een dansvoorstelling in de plaatselijke schouwburg De Meerse.
Voor architectuur & stedenbouw ga je op zoek naar een zwakke plek in de architectuur van Hoofddorp. Als groep werk je aan een ontwerponderzoek om van deze weak spot een hotspot te maken. Zo ervaar je de kracht van vormgeving in de openbare ruimte. De beste teams van elke klas vechten voor een vakjury in de Battle of the Best tegen elkaar om de prijs voor het beste verbeterontwerp voor Hoofddorp.
Na een jaar CKV “zie je meer”, “denk je breder over kunst” en “snap je dat een mening pas een vertrekpunt is” (citaten leerlingen eindreflectie CKV). En: je bent een stuk beter voorbereid op het wetenschappelijke werk van jouw profielwerkstuk.

 

CKV in 5 vwo

In 5 vwo gaan we verder met het wetenschappelijk werken met thema’s uit de kunst. Jij kiest na een moment van inspiratie zelf een thema en jouw medestanders. Samen gaan jullie onderzoek doen naar een thema uit een vrij gekozen kunstdiscipline. Je krijgt ruim de tijd om te verdiepen, te broeien, een wetenschappelijke tekst te maken en een aansprekende presentatie te houden die jouw klasgenoten gaat boeien.