Buitenlandreizen 4M ’19/’20

Klik hieronder op het land om het verslag van deze reis te kunnen lezen:

 

Klik hier voor de foto’s van de verschillende reizen.

.

 

 

 

Praag

Woensdag 16-10-2019

Woensdagmorgen, na weer een heerlijk ontbijt, gaan de groepen op weg om de binnenstad van Praag te ontdekken. Helaas was het weer nu een beetje minder. De regen noopte een aantal eerst maar eens een kop koffie te gaan drinken. Daarna op zoek naar musea, beelden, op zijn kop hangend paard met ruiter en naar mooie en interessante gebouwen. Vooral om een indruk van deze fantastische stad te krijgen en dat is zeker gelukt.

Om 11 uur op weg naar de TEPfactor. Na een huzarenstukje rijden van de chauffeur om half één aangekomen in Chotilsko. Na een lunch van pasta met (helaas iets te weinig) Bolognaise saus gingen de leerlingen aan de gang in de vele escaperooms, met opdrachten om uiteindelijk de laatste opdracht (de hindernisbaan) te doen.

Na drie uur bij de TEPfactor weer terug naar Praag, boodschappen, eten koken en om 21 uur begonnen aan de Jan Pallach speurtocht. In de bus was het verhaal van Jan Pallach al verteld en al speurend zijn we naar de plaats gegaan waar de gedenksteen aan Jan Pallach ligt, de plaats waar hij zich in brand stak.

De verdere avond doorgebracht in het appartement, bij elkaar op bezoek, socializen, kleppen of gewoon slap ouwehoeren. Kortom, wat is er nieuw, als ze het maar naar hun zin hebben. Op naar de laatste dag, morgen de appartementen schoon, verdwaalde sokken opsporen tassen inpakken en nog een laatste dag naar de Joodse Wijk en de middag vrij rondlopen in Praag. Zoals het er nu uitziet, om 19.00 uur weer op weg naar Hoofddorp.

Dinsdag 15-10-2019

De dag begon goed. In bijna ieder appartement werd een ontbijtje geserveerd. Behalve in appartement 6, deze heren waren zich helaas niet bewust van het feit dat het al half negen was. Na wat aandringen met deurbel en kloppen, werden ze wakker en stonden ze rap buiten. Een wandeling naar de parkeerplaats, waar Stefan en Arek, onze chauffeurs, in pittige discussie waren met de lokale politie over een schijnbaar voorval met de bus de avond tevoren. Er zijn wat dingen duidelijk. Typevaardigheid van de Tsjechische agenten is niet erg groot, talenkennis evenmin.

We hebben maar besloten het eind niet af te wachten en het programma om te gooien. Te voet door Praag naar de Praagse Burcht. Onderweg op de vele trappen hoorden we in ieder geval: “Ik ga nooit meer klagen over de trappen naar het computerlokaal”.

Praagse Burcht bekeken, Gouden Straatje, Kathedraal en gelukkig mocht Stefan weer rijden met de bus, die ons naar ons volgende culturele hoogtepunt bracht. Een lunch bij de Mac…..

Daarna door naar Terezin, ofwel Theresienstadt. Onze grote bewondering voor de leerlingen, het respect en de interesse die ze toonden was hartverwarmend. Vol respect werd geluisterd en gevraagd.

In de avond maar weer boodschappen doen, vriendjes maken met de supermarktmanager, die het niet leuk vond dat er een fles drinken stuk viel door één van onze leerlingen. Een vriendelijk woord en een vergoeding van de schade doet wonderen.

In de avond wat onoplosbare spelletjes gedaan. Morgen weer vroeg op, voor een ontdekkingstocht door Praag en een bezoek aan de TEPfactor.

Maandag 14-10-2019

In alle vroegte, 05.00 uur verzameld bij het Kaj Munk College, slaperig, duf en bijna niet aanspreekbaar op weg naar Praag. De chauffeurswissel vond plaats op het parkeerterrein van het AC te Zevenaar, welk restaurant, tot groot ongenoegen van de inmiddels wakker geworden meute, nog gesloten bleek te zijn.

Dus maar verder weg naar Praag, Duitsland door, ging uiterst voorspoedig, tot de chauffeurs hadden verzonnen dat ze misschien niet Praag in mochten wegens milieu gedoe. Na veel telefoontjes en een klein uur oponthoud, naar de appartementen. Inchecken, ach en ooh’s hoe mooi het wel is, huishoudgeld uitdelen, lopen naar de BIla (de buurtsuper), allemaal vreemde boodschappen? Waar kunnen we gehakt vinden? Waar ligt de zoetigheid voor op brood? (By the way, Bila kent het idee van gehakt niet)

Terug naar de appartementen en al gauw stegen de geuren van gebakken uien, gebraden vlees, etc door het gebouw.

Om 23.00 uur nog even met de echt sterken een volgende wandeling naar het oude plein en het Astronomisch uurwerk, waarbij, op de terugweg, de verjaardag van Noa uitbundig op straat werd gevierd.

Rond 01.35 lijkt het aardig rustig …. We wachten vol spanning de nacht af, dinsdag weer om 08.30 op pad.


.

 

 

 

Londen

Woensdag 16-10-2019

Vanochtend de dag begonnen in Hyde Park en daarna door naar drie bekende musea: The Science Museum, National History Museum en Victoria en Albert museum. Daarna keuzeprogramma voor de leerlingen. Sommigen gingen shoppen anderen naar een stadion en sommigen chillen op de kamer. In de avond hebben we gezellig samen in de pub gegeten en daarna hebben we ons rond laten leiden door East End terwijl we het verhaal van Jack de Ripper te horen kregen. Morgen alweer de laatste dag!

Maandag 14-10-2019

Vandaag in alle vroegte vertrokken vanaf het Kaj Munk. Na een afwisselende reis met het grote truien ruilspel, de film Wizard of Oz, onophoudelijk gezang en ons geduld dat op de proef werd gesteld tot we van de boot af mochten, zijn we nu in ons idyllisch gelegen hostel aangekomen. Nu iedereen lekker uit eten op de Queensway en uitrusten voor de stadswandeling morgenochtend.