Brugklaskamp 1VS ’22-’23

Texel, maandag 19 september 2022

Na een roerig vertrek met veel improvisatie zijn we uiteindelijk met een goed humeur en veel vrolijkheid op weg gegaan naar Den Helder van waaruit we naar Texel zijn vertrokken. Na een korte lunch bij de Zilvermeeuw, ons thuis voor de komende drie dagen, zijn we op de fiets vertrokken naar de schapenboerderij. De boer heeft ons van alles verteld over de verschillende schapenrassen, hun wol en de schaapshonden inclusief demonstratie van het schapendrijven. Deze locatie en informatie is niet zomaar gekozen want morgen gaan we aan de slag met een creatieve opdracht waarbij er (lokale) wol gebruikt gaat worden. Daarna was er nog gelegenheid om te knuffelen met lammetjes, cavia’s te aaien en kippen op schoot te houden. De animo voor de knuffelhoek was verrassend hoog.

Na de schapenboerderij volgde Ecomare waar de leerlingen zich konden verdiepen in het wad, haar bijzondere ecosysteem en de opvang van zeehonden. Dit alles ter voorbereiding op de onderzoeksopdracht in de Slufter die morgen zal volgen. Dit is voor de Technasiumleerlingen onderdeel van de eerste echte Onderzoek & Ontwerpen opdracht en voor de reguliere vwo-ers een introductie op wetenschappelijk onderzoek. De meeste kwamen met knorrende buiken terug en er is dan ook een hele berg pasta weggegeten door de leerlingen.

Het avondprogramma bestond uit een spannende nek aan nek race tussen de klassen. Met slechts 4 punten verschil heeft 1VS2 de prijs van een berg wafels met slagroom in de wacht gesleept. Nog wat spelletjes later, de schaakspellen werden gepakt, twister werd gespeeld en weerwolven werd vol spanning met de leerlingmentoren gedaan, en het is alwaar tijd om naar de kamers te gaan.

Nu wachten wij, de docenten, in spanning af hoe de rest van de avond en nacht gaat verlopen. Een deel is overduidelijk toe aan slaap terwijl een ander deel nog vol in de energie staat. Dus wens ons geluk. Morgen laten wij het horen…..

Texel, dinsdag 20 september 2022

’s Ochtends om een uur of half 7 werden wij gewekt door het vrolijke geklets in de kamers naast ons. Na een stevig ontbijt hebben we een college ‘Onderzoeken doe je zo’ en ‘De Slufter’ gedaan ter voorbereiding op het middagprogramma.

De ochtend werd daarna vervolgd met een creatieve opdracht waarbij een deel van de leerlingen is gaan vilten met echte Texelse wol en een ander deel landschappen is gaan verven. Dit werd uiterst geconcentreerd en vol overgave gedaan. Er zijn heel wat kunstwerken gemaakt waarvan een deel later thuis ontvangen kan worden…….

Na een stevig halfuurtje doortrappen op de fiets kwamen wij aan in de Slufter waar we in groepen dit prachtige stukje Texelse natuur hebben geroken, gezien, gevoeld en zelfs hebben geproefd. Na dit sensorische bad kwamen de groepen leerlingen met allerlei observaties die zijn omgevormd tot onderzoeksvragen. Het leukst van alles was het uitvoeren van het bedachte onderzoek en er werd flink geschept, met netten gevist, geteld, gemeten en voor een enkel groepje zelfs geproefd.

Eenmaal terug in de Zilvermeeuw zijn de groepen qua creatieve opdracht geruild zodat iedereen een vilt-kunstwerk en schilderij kon maken.
De patat en ijs als toetje gingen er na al deze activiteiten goed in. Nu is het vol spanning wachten op het avondprogramma waar zaklampen voor nodig zijn.

Klik hier voor de foto’s van dit kamp (i.v.m. de privacy wetgeving zijn leerlingen niet met het gezicht in beeld gebracht).