Kunst Media Cultuur

"Wat gaaf het echt te zien!"

Bericht geplaatst op: 8-2-2017

Kunstmediacultuur, Nieuws, Schooljaar '16/'17

Wat een verschil: in de les hebben alle werken het formaat van de beamerprojectie en nu zaten we met de neus op schilderijen, prenten, boeken en zilverwerk! Leerlingen uit 5VWO gingen voor hun kunst examenthema’s op stap naar Amsterdam. De middeleeuwen en het 17e eeuw stonden op de planning. Eerst bezochten we het Rijksmuseum, waar we de christelijke werken uit de middeleeuwen gingen bestuderen en tekenen. Aansluitend volgden we een rondleiding over de topstukken van de Gouden eeuw . Zo klein is dus Vermeer’s ‘Melkmeisje’, zo gaaf geschilderd Frans Hals’ ‘Bruidspaar’ en wat trist dat Rembrandt zelf het mes heeft gezet in zijn afgewezen schilderij voor het stadhuis.

Naast de indrukwekkende bibliotheek van het Rijksmuseum is het Rijksprentenkabinet gehuisvest. Hier konden we in een getijdenboek, een rijk gedecoreerd handschrift voor particuliere aandacht uit de 14e eeuw bladeren. De normen en waarden alsook de humor van den Gouden Eeuw kwamen tot leven in de “Sinnepoppen”, een embleemboek en bestseller uit de 17e eeuw.

Op naar het stadhuis van Amsterdam, toen bekend als het achtste wereldwonder en nu als het paleis op de Dam. De trots van het burgerdom maakte ook nu nog indruk met zijn allegorisch decoratieprogramma dat de burgerlijke deugden met vorstelijke pracht vorm geeft.

Na een lange dag zaten we vol met indrukken weer op de trein en weer eens was duidelijk: de contact met de originele kunstwerken is door niets te vervangen. Een compliment aan onze leerlingen. Zij zijn graag geziene gasten in de musea van Amsterdam. Hun interesse en vriendelijkheid valt op en wordt gewaardeerd.

Klik hier voor een foto-impressie.