Nieuws

Practicum microbiologie bij NL&T

Bericht geplaatst op: 23-5-2019

Nieuws

In het laatste blok van dit schooljaar hebben 5V-leerlingen bij het vak NL&T (natuur, leven & technologie) microbiologische practica gedaan. Na een theoretisch blok over moleculaire biologie waar we op molecuulniveau hebben gekeken naar de oorzaak van taaislijmziekte, volgde nu een blok met practicum. Het eerste practicum ging over het kunnen proeven van bittere verbindingen. De organisatie dna-labs schrijft daarover:

Leerlingen leren in dit practicum dat het vermogen om de smaak bitter te proeven genetisch bepaald is. Het gen TAS2R38 codeert voor een smaakreceptor die de organische bittere verbinding PTC (Phenylthiocarbamide) detecteert. Leerlingen proberen in de les zelf uit te vinden wat voor soort proever ze zijn; superproever, matige proever of niet-proever. Enerzijds door hun eigen DNA te onderzoeken d.m.v. PCR en gel-elektroforese, anderzijds door het uitvoeren van een smaaktest met PTC-testpapier.

In een tweede practicum hebben we bacteriën getransformeerd waardoor ze lichtgevend werden. Dat is een eigenschap die kwallen normaal gesproken hebben. Op dit moment doen iets meer dan 10 scholen in Nederland dit soort experimenten met genetisch gemodificeerde organismen, als bèta-school zijn we hier dus een voorloper mee. De leerlingen hebben kennis gemaakt met moderne technieken op dit gebied, maar ook met regels en veiligheid. De leerlingen vonden het leuk en interessant om de opgedane kennis nu in de praktijk te zien.