Zoeken

Profileringen

Onze school besteedt extra aandacht aan 'Kunst, media & cultuur' en bèta-onderwijs. Wat dat precies inhoudt lees je hieronder.

Kunst, media & cultuur

Al jaren staat het Kaj Munk College in de gemeente Haarlemmermeer bekend als een school met extra aandacht voor kunst en cultuur. Sinds een aantal jaar hebben wij daaraan multimedia toegevoegd. Zo zijn er in de onderbouw multimedia-lessen waarin je leert werken met de iMac en daarmee bijvoorbeeld documentaires maakt. Tijdens het vak KMC maken de leerlingen van laag 2 en 3 kennis met de vakken drama en multimedia.

Een scene uit de examenvoorstelling drama van 4MExamenwerk van Petra (6V) voor het vak beeldende vormingScène uit de examenvoorstelling drama van 4M (links) en examenwerk van Petra (6V) voor het vak beeldende vorming (rechts)

Daarnaast krijg je in de onderbouw een keur aan andere kunst- en cultuuractiviteiten. In de bovenbouw krijg je de kunstvakken gedeeltelijk geïntegreerd aangeboden en vinden interessante projecten en excursies plaats. Daarnaast kun je 'beeldende vorming' als eindexamenvak kiezen op de havo en het vwo en 'beeldende vorming' en 'tekenen' op de mavo. Ook kun je op de mavo het vak drama kiezen. Kunstwerken van leerlingen worden geëxposeerd op ons cultuurplein en op in de galerij op deze website. In het keuzeprogramma van meerdaagse reizen in de bovenbouw havo en vwo wordt minimaal één kunst- en cultuurreis aangeboden. Het Lentefeest is elk jaar weer een hoogtepunt in het schooljaar. Het is een grootse theatervoorstelling van jou en je medeleerlingen in theater De Meerse. Zowel op de planken (zang, dans, toneel etc.) als achter de schermen (decor, licht, geluid, organisatie etc.) werken jullie in een creatieve sfeer samen aan een gezamenlijke ‘performance’. Ook is er twee maal per jaar een Kleinkunstavond waar je voor een wat kleiner publiek kan laten zien wat je kan op het gebied van zang, dans, poëzie, cabaret en meer.
In de brugklas is er het Mini-Lentefeest, dat je samen met je medeleerlingen in december op school opvoert voor ouders, vrienden en bekenden. Je werkt als brugklasleerling altijd op de één of andere manier aan deze voorstelling mee. Je schrijft je in voor dans, zang, spel, script, decor, licht, geluid, opname of organisatie en je maakt zo met elkaar een geheel eigen voorstelling. Kortom, je ontdekt en ontwikkelt jouw talent!

Bèta-profileringen: science, technasium en bètadesign

Wij hebben scienceklassen in het vwo, waarin naast de ‘gewone’ vakken in projecten wordt gewerkt. Je gaat in deze projecten veel dieper op de stof in dan in de reguliere lessen. De onderwerpen variëren van sterrenkunde tot chemische waterkwaliteit, nanotechnologie, programmeren, raketbouw, robotica, het bouwen van websites en nog veel meer. We hebben daarbij de beschikking over veel lesmateriaal en daarom hoef je je als slimme en nieuwsgierige leerling zeker niet te vervelen!

Het Kaj Munk College is een technasiumschool. In de brugklas kun je kiezen voor een technasiumstroom. In de brugklas is het onderwijs op havo/vwo-niveau, vanaf klas 2 tot en met het eindexamen op havoniveau. Het is een door de minister erkende onderwijsvorm, waarin naast de reguliere vakken het vak 'Onderzoek & Ontwerpen' (O&O) een centrale plaats inneemt. Bij O&O ben je als leerling op zoek naar de oplossing van een echt probleem van een bedrijf. Daarbij kruip je in de rol van architect, econoom, dierverzorger, constructeur, planoloog enzovoorts. Uiteindelijk presenteer je jouw/jullie oplossing aan het bedrijf. Er is een mooie, speciaal voor O&O ontworpen, werkplaats beschikbaar.

In de mavo krijgt onze bètaprofilering vorm in de bètadesignklassen. Dit programma is gericht op het ontwikkelen van je interesse in bèta en techniek. Je doet samen onderzoek en ontdekt daarmee hoe leuk bèta kan zijn. Je krijgt het vak Technologie & Toepassing (T&T). Dit vak lijkt erg op het vak O&O dat binnen technasium wordt aangeboden. Ook bij T&T krijg je vanuit het bedrijfsleven een opdracht, een probleem, waarvoor je in groepjes een oplossing gaat bedenken, en die je gaat presenteren aan het bedrijf.Het scienceproject 'de sloot in' (links) en leerlingen uit 2B op bezoek bij de opdrachtgevers van de opdracht 'mobiele basis' (rechts)

Verder...

In het keuzeprogramma van meerdaagse reizen in de bovenbouw havo en vwo wordt minimaal één reis aangeboden die past bij het bètaprofiel. Bètalessen worden gegeven in moderne praktijklokalen of in het laboratorium. In aanvulling op de projecten en lessen in de bovengenoemde profileringen vinden er veel andere bèta-activiteiten plaats. Van de onderbouw tot de examenklassen. Dat varieert van deelname aan de Europese Kangoeroewedstrijd tot een bezoek aan de deeltjesversneller in Genève. Regelmatig verzorgen studenten van verschillende universiteiten practica in ons eigen laboratorium of volgen we met onze eigen leerlingen een masterclass elders. En we hebben zelfs een eigen sterrenkoepel op het dak.


Practicum bij de universiteit van Oxford (links) en een kijkje in onze sterrenkoepel (rechts)

De school werkt in JETnet (Jongeren en Technologie Netwerk Nederland), samenwerkingsverband tussen bedrijven in de omgeving en de school. Via JETnet kunnen leerlingen uit de bètaprofileringen een kijkje nemen bij bedrijven. Het Kaj Munk College is verbonden aan een bedrijvencluster waarvan de Zweefvliegclub Noordwijk, Serpent en de MACH deel uitmaken. Via dit netwerk krijgt de school toegang tot deze bedrijven en kunnen we elkaar ondersteunen in het onderwijs.