Zoeken

vwo science-technasium

Hoe zit de wereld in elkaar? Wat kan ik zelf? Op het vwo van het Kaj Munk leer je om steeds meer zelfstandig je weg te vinden, bijvoorbeeld naar de universiteit. Daarom leren leerlingen al vanaf de brugklas vaardigheden die horen bij wetenschap en onderzoek, en leren we leerlingen zelfstandig en creatief te denken. 
In de onderbouw zijn de meeste schoolvakken voor alle leerlingen hetzelfde, want je bent allemaal op weg om uiteindelijk een vwo-diploma te behalen. Daarnaast besteden leerlingen 5 uur per week aan vwo-opdrachten die speciaal gericht zijn op het zelfstandig leren doen van onderzoek en ontwerp. En omdat niet elke leerling dezelfde interesses heeft hebben we die opdrachten in twee smaken: Science-Technasium en Academics & Arts.

science-technasium

Science betekent natuurwetenschap en Technasium staat voor Onderzoeken en Ontwerpen. Het Kaj Munk is officieel een Technasium. Vanaf schooljaar 18/19 kun je ook op het vwo het vak O&O (Onderzoek & Ontwerpen) doen. Daar werk je aan opdrachten die helemaal gemaakt zijn om veel van die wetenschappelijke vaardigheden te ontwikkelen. In de jaren na de brugklas word je steeds beter in zaken als onderzoeken, samenwerken, plannen, ontwerpen en presenteren, en na vijf jaar laat je in de meesterproef zien wat je kan. Zo krijg je samen met je vwo-diploma ook nog een Technasium-certificaat!
Kies je voor onze ST (Science-Technasium-)brugklas dan doe je veel meer met bètavakken zoals biologie, natuurkunde, scheikunde, ICT, techniek en wiskunde. Je doet regelmatig onderzoek en proefjes en je probeert te begrijpen hoe alles werkt. Bij het vak O&O werk je in een prachtige werkplaats en ga je aan de slag met échte opdrachten van bedrijven. Eerst zoek je met je klasgenoten naar bruikbare informatie en probeer je dingen uit. Dan kom je samen tot een ontwerp en presenteer je met je groepje jullie oplossing. Het gebeurt regelmatig dat een bedrijf de oplossing van het probleem zo goed vindt dat ze het overnemen en uitvoeren. Kan het nog mooier?

Het Kaj Munk College mag zich al heel lang een Universumschool noemen, een school met extra aandacht voor bètaonderwijs. Al in 2007 startte het Kaj Munk College met een sciencestroom voor slimme jongens en meiden met een vwo-advies die wel wat uitdaging konden gebruiken. Veel scienceleerlingen zijn al op universiteiten aangekomen en zelfs al bezig met hun Master. We weten zeker dat ze later gaan meewerken aan een gezonde, innovatieve en duurzame toekomst.

academics & arts

In Academics en Arts gaan we op dezelfde manier aan de slag, maar dan werkend vanuit de vakken rond mens, maatschappij, kunst en cultuur. Net als in de ST brugklas ga je als A&A-er in die prachtige werkplaats regelmatig aan de slag met echte opdrachten van echte instellingen en bedrijven. Hierbij wordt natuurlijk ook stevig onderzoek gedaan (want waarom zouden alleen bèta’s dat doen?), alleen de onderwerpen zullen vaak anders zijn. Denk daarbij aan inrichten van openbare ruimtes (cultuur, geschiedenis en kunst), opzetten van een onderneming (economie en recht), maatschappelijke vraagstukken, filosofie, bevolkingsonderzoek. Samen met een groepje klasgenoten werk je een onderwerp uit en presenteer je in een film, een website, een toneelstuk, een maquette of …(?) wat jullie denken dat de beste oplossing is. Denken èn doen!

Meer informatie over vwo-brugklas bij: M.Hobbes@kajmunk.nl

Sciencenieuws

Hei & Boeicop 3S2 en 3V2

Bericht geplaatst op: 26-6-2017

Nieuws, Schooljaar '16/'17, Science


Maandag:
Met een bus vol 3V2’ers en 3S2’ers zijn we vanochtend vertrokken naar Hei & Boeicop. Daar zijn we begonnen met de veldwerkweek in het kader van biologie. Na een zeer fanatieke spelletjesochtend, zijn we op bezoek geweest bij twee boeren: een biologische en een ‘gewone’ boer. Daar konden de leerlingen knuffelen met hondjes en kalfjes, verse melk drinken en leren hoe het er aan toe gaat op de boerderij. Morgen gaan de leerlingen starten met hun onderzoek, maar vanavond eerst: een speurtocht!

Dinsdag:
Vanochtend begonnen we met een luid 'lang zal hij leven' voor onze jarige Daan. Daarna was het tijd om op de fiets te stappen en in de omgeving verschillende onderzoeksmethodes uit te proberen. De leerlingen leerden hoe ze verschillende planten en beestjes konden herkennen, vingen kevers in de sloot en gingen de diepte in bij het bodemonderzoek. Net op tijd voor de bui waren we weer binnen. Vanavond is het tijd voor ontspanning: zwemmen en kaarten.

Woensdag:
Vandaag stond dan echt in het teken van onderzoek doen. In hun onderzoeksgroepen vertrokken de leerlingen naar verschillende locaties in de buurt. Een groep ging bijvoorbeeld uitzoeken of er verschil zit in de koemelk van de biologische boerderij en de gewone boerderij. Een andere groep vertrok met schepnetjes om waterdiertjes te vangen in een sloot dichtbij de snelweg en verderop in het weiland. In de loop van de dag druppelden de groepjes weer binnen op het veldstudiecentrum. Daar werkten ze hun onderzoek verder uit en begonnen aan hun onderzoeksverslag. Tussendoor werd er gepauzeerd met voetbal, tafeltennis en geklets op de slaapzalen.
Na het eten kozen de leerlingen voor verschillende excursies: eten uit de natuur, kevers vangen, vogels en vleermuizen spotten. We hadden geluk met het weer, dus we konden de avond eindigen met een kampvuur.

Donderdag:
Drukke dagen en korte nachten. Op de vierde dag van het kamp was het ontbijt al een stuk rustiger. Na de broodjes hagelslag en pindakaas bogen de leerlingen zich over hun onderzoeksverslag. De meeste leerlingen gingen serieus aan de slag, andere hadden wat meer aansporing nodig. Gelukkig redde bijna iedereen de deadline voor ze op de fiets naar Werk aan het Spoel gingen. Daar kregen de leerlingen een rondleiding en leerden ze wat over de verdedigingswerken en de waterlinie. ’s Avonds deed iedereen mee met de Bonte Avond. We zagen een aantal verrassende (en goede!) acts en Jasmijn won de avond met een prachtig gedicht.

Vrijdag:
Voordat we aan de grote schoonmaak begonnen, presenteerden de leerlingen hun resultaten aan de hand van zelfgemaakte posters. We leerden dat melk van de biologische boer een stuk vetter is dan gewone melk en dat het water naast de snelweg meer waterdiertjes heeft dan het water verderop in het weiland. Na de lunch in de buitenlucht was het dan echt tijd om weer terug te rijden naar Hoofddorp, moe en voldaan na een heerlijke week.

----------
Klik hier voor een foto-impressie.

Terug