Zoeken

De sloot in

Bij dit project leer je (bijna) alles over waterkwaliteit.
Dat zuurstof belangrijk is voor vissen wist je al, maar wat betekenen CO2, nitraat, fosfaat, pH, doorzicht en geleidbaarheid voor de kwaliteit van water? Nadat je in het Laboratorium geleerd hebt hoe je met glaswerk, test-sets en meetapparatuur moet werken kun je aan de slag.
Terwijl je met je groepje een eigen aquarium in biologisch evenwicht probeert te krijgen leer je alles over Ecologie van de sloot en het determineren van soorten. En hoe beter je het snapt hoe mooier je aquarium er na 8 weken uitziet. Wekelijks ben je met netjes, potjes en test-sets aan het water en je gaat op excursie met een beroepsvisser.
Ondertussen onderzoek je de invloed van stofjes op de hartslag van watervlooien (>300 bpm..), neem je watermonsters in het Haarlemmermeerse bos en schrijf je een rapport voor de gemeente. Zo weet je meteen of een duik daar verantwoord is!
Als laatste presenteer je aan de klas hoe het met je aquarium is gegaan. Je legt bijvoorbeeld uit dat je een stekelbaarsje hebt gevangen om de plaag van watervlooien terug te dringen… die lieten het zuurstofgehalte dalen en zorgden voor teveel nitraat in het water….. Je bent nu een echte science-wetenschapper!

Klik hier voor meer foto's van dit project.