Zoeken

Tata Steel RC Cup

Tata-steel maakt deel uit van een consortium, JET-NET (Jongeren en Techniek netwerk Nederland), waarin grote bedrijven (oa AKZO, DSM, Shell, etc.), opleidingsinstituten (technische universiteiten) en scholen de handen ineen geslagen hebben om de jeugd in aanraking te brengen met techniek. Dit is noodzakelijk omdat we in Nederland een te kort aan techneuten hebben. Het bestuur van de MACH is blij bij te kunnen dragen aan dit maatschappelijk belang.

De Tata Steel RC Cup is een wedstrijd voor scholieren uit het basisonderwijs en de onderbouw van het VMBO, Havo en VWO. Scholieren vormen een raceteam rond een radiografisch bestuurbare modelauto die de school in bruikleen krijgt van stichting Techno Challenge. Leerlingen leren samenwerken, elkaars talenten ontdekken en doen kennis op van elektriciteit, werktuigbouw, sponsoring en communicatie.

Samen leren
Bij de RC Cup staat samenwerking in de klas centraal, op technische gebied en op gebied van design, communicatie en sponsoring. Van elkaar en met elkaar
leren. Als team het beste resultaat neerzetten. En als je iets niet kunt, zorg dan dat ouders of mensen uit het bedrijfsleven komen helpen.

Samen presteren
Rijervaring is noodzakelijk om kans te maken op de raceoverwinning. Dat wordt dus veel trainen. Op school in de gang, op het schoolplein of misschien wel in de
gymzaal. Maar ga je voor de eindoverwinning, dan moet je als team meer in huis hebben. Heb je teamkleding geregeld? Heb je sponsors gevonden? Heb je de lokale pers uitgenodigd? Kun je snel dewielophanging vervangen? Zijn de taken in je team goed verdeeld?

Competenties
Het team bestaat uit coureurs, monteurs, een teamleider en PR-medewerkers die voor publiciteit en sponsoring zorgen. Leerlingen moeten namelijk zelf inkomsten werven voor de aanschaf van reserve onderdelen, verf en teamkleding.

In totaal deden 41 teams mee van scholen zowel uit de regio als (veel) verder weg, verdeeld over de ochtend en middag. In de ochtend de teams van de basisscholen en de middag de teams van het voortgezet
onderwijs. De teams van de basisscholen reden met de Serpent Spider, de teams van het voortgezet onderwijs
reden met de Serpent Cobra. De teams konden in diverse categorieën punten en prijzen verdienen.