Bètadesign

Vakkanjers!

Bericht geplaatst op: 23-5-2019

Betadesign, Nieuws

13 juni 2019 – Vmbo’ers en mbo’ers uit heel Nederland hebben woensdag en donderdag hun ‘monumenten van nu’ gepresenteerd tijdens de finale van Vakkanjers LIVE in de Werkspoorkathedraal in Utrecht. Voor het oog van duizenden jonge bezoekers pitchten de teams hun ideeën aan opdrachtgever, het Nationaal Comité 4 en 5 mei

Twee jaar achtereen won het Kaj Munk College de Vakkanjers-wisselbeker, een landelijke techniek-innovatieprijs voor mavo en vmbo. Maylin van Grieken, Manou Rothert, Silvan van der Zwaard en Daan Cocu (2 mavo) hadden de taak de eer van onze school hoog te houden en dat is ze gelukt door dit jaar weliswaar niet de hoofdprijs maar wel de tweede prijs binnen te slepen tijdens de finale van 13 juni!

Vakkanjers is een programma waarin vmbo’ers en mbo’ers hun vakmanschap ontdekken en ontwikkelen. Dat doen ze aan de hand van een opdracht uit het bedrijfsleven. Dit jaar is dat het Nationaal Comité 4 en 5 mei. De challenge ’vrijheid in beweging’ daagt deelnemende teams uit hun kijk op vrijheid te verbeelden in een monument van nu. Vandaar: moNUment.

Docent biologie en natuurkunde Corien van den Ende begeleidt de vier mavoleerlingen. „We hebben ter voorbereiding met de kinderen en monumententocht gemaakt door Haarlem en zijn onder meer naar het Corrie ten Boomhuis geweest. We zijn ook naar het Crashmuseum in Aalsmeerderbrug geweest. Ze vonden het heel indrukwekkend.’’

Het Kaj Munk College is met 24 ander scholen in Nederland pilotschool voor het vak technologie & toepassing. Dat wordt van 1 tot en met 4 mavo gegeven. ,,T&T is bij ons officieel examenvak’’, vertelt Van den Ende. ,,Onze mavo-leerlingen leren goed nadenken, samenwerken, problemen doorgronden en op te lossen, ze krijgen ze een andere leerattitude.’’

Het moNUment dat Maylin, Manou, Silvan en Daan hebben bedacht is een wereldbol, met lampjes die ’vrijheid in beweging’ moet uitdrukken. Als er op een plek in de wereld geen vrijheid is i.v.m. oorlog dan gaan de lampjes uit! Lees hier meer over de vakkanjers.

Gerdi Verbeet, voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, reikte de prijzen uit: “Ik ben diep onder de indruk van wat deze jongens en meiden hebben gemaakt van de opdracht voor het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Als je zelf vrijheid kent, is het moeilijk om over onvrijheid na te denken. En dat hebben veel teams toch bijzonder mooi gedaan. In de monumenten die ze gemaakt hebben zie je dat het onderwerp ze echt raakt. En daar ben ik heel blij om. Want vrijheid vieren en herdenken is en blijft enorm belangrijk.”

Het viertal Kaj Munkers ziet het al voor zich: mocht hun idee in productie worden genomen, dan zou het bijvoorbeeld uitstekend als ’mobiel moNUment’ op bevrijdingsfestivals kunnen staan, waar bezoekers zich nog bewuster kunnen worden wat het is om ’te bewegen in vrijheid’. [1]

[1] Dit artikel is grotendeels gebaseerd op het artikel dat op 21 mei verschenen is in het Haarlems Dagblad m.b.t. de halve finale, auteur Hein Flach.