Zoeken

In het kort

Voor de mavo-leerling die graag samenwerkt, creatief is, durft te presenteren, niet bang is voor een uitdaging, wil onderzoeken. Voor deze leerlingen is er Bètadesign.

Hoe werkt het?

Leerlingen gaan ongeveer acht weken tijdens het vak Technologie & Toepassing (T&T) aan de slag met echte problemen uit het bedrijfsleven. Het bedrijf levert het probleem, we noemen dat een 'stinkende casus'. En de leerlingen gaan in groepjes van drie of vier een oplossing bedenken voor dit probleem. In een maquette of werkend prototype maken de leerlingen zichtbaar hoe de oplossing eruit kan zien. De leerlingen presenteren hun oplossing aan het bedrijf. Het bedrijf beoordeelt of de oplossing past bij het probleem. En de docent let op de manier waarop de groepjes hebben samengewerkt.

Wat moet je kunnen?

Het vak T&T wordt op dit moment in de vorm van een pilot als examenvak aangeboden in de mavo. Het is de verwachting dat het ook in de nabije toekomst als examenvak binnen de mavo aangeboden blijft worden. Tijdens de projecten krijg je de vrijheid om problemen op jouw manier op te lossen. Dat betekent dat je wel zelfstandig moet kunnen werken. Plannen en organiseren is ook belangrijk, maar je moet vooral nieuwsgierig zijn en het leuk vinden om iets nieuws te verzinnen! Voor meer informatie over bètadesign kun je mailen naar end@kajmunk.nl of bekijk de flyer over bètadesign.

De Bètadesignbrugklas is een havo/mavo-brugklas. Daarna gaat Bètadesign door op mavo-niveau. Leerlingen die havo aankunnen, kunnen doorstromen naar Technasium.

Hieronder vind je een filmpje van de IRIS Inspiratiedag, over Bètadesign:De laatste tijd bij bètadesign...

Vakkanjers!

Bericht geplaatst op: 23-5-2019

Betadesign, Nieuws


13 juni 2019 – Vmbo’ers en mbo’ers uit heel Nederland hebben woensdag en donderdag hun ‘monumenten van nu’ gepresenteerd tijdens de finale van Vakkanjers LIVE in de Werkspoorkathedraal in Utrecht. Voor het oog van duizenden jonge bezoekers pitchten de teams hun ideeën aan opdrachtgever, het Nationaal Comité 4 en 5 mei

Twee jaar achtereen won het Kaj Munk College de Vakkanjers-wisselbeker, een landelijke techniek-innovatieprijs voor mavo en vmbo. Maylin van Grieken, Manou Rothert, Silvan van der Zwaard en Daan Cocu (2 mavo) hadden de taak de eer van onze school hoog te houden en dat is ze gelukt door dit jaar weliswaar niet de hoofdprijs maar wel de tweede prijs binnen te slepen tijdens de finale van 13 juni!

Vakkanjers is een programma waarin vmbo’ers en mbo’ers hun vakmanschap ontdekken en ontwikkelen. Dat doen ze aan de hand van een opdracht uit het bedrijfsleven. Dit jaar is dat het Nationaal Comité 4 en 5 mei. De challenge ’vrijheid in beweging’ daagt deelnemende teams uit hun kijk op vrijheid te verbeelden in een monument van nu. Vandaar: moNUment.

Docent biologie en natuurkunde Corien van den Ende begeleidt de vier mavoleerlingen. „We hebben ter voorbereiding met de kinderen en monumententocht gemaakt door Haarlem en zijn onder meer naar het Corrie ten Boomhuis geweest. We zijn ook naar het Crashmuseum in Aalsmeerderbrug geweest. Ze vonden het heel indrukwekkend.’’

Het Kaj Munk College is met 24 ander scholen in Nederland pilotschool voor het vak technologie & toepassing. Dat wordt van 1 tot en met 4 mavo gegeven. ,,T&T is bij ons officieel examenvak’’, vertelt Van den Ende. ,,Onze mavo-leerlingen leren goed nadenken, samenwerken, problemen doorgronden en op te lossen, ze krijgen ze een andere leerattitude.’’

Het moNUment dat Maylin, Manou, Silvan en Daan hebben bedacht is een wereldbol, met lampjes die ’vrijheid in beweging’ moet uitdrukken. Als er op een plek in de wereld geen vrijheid is i.v.m. oorlog dan gaan de lampjes uit! Lees hier meer over de vakkanjers.

Gerdi Verbeet, voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, reikte de prijzen uit: “Ik ben diep onder de indruk van wat deze jongens en meiden hebben gemaakt van de opdracht voor het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Als je zelf vrijheid kent, is het moeilijk om over onvrijheid na te denken. En dat hebben veel teams toch bijzonder mooi gedaan. In de monumenten die ze gemaakt hebben zie je dat het onderwerp ze echt raakt. En daar ben ik heel blij om. Want vrijheid vieren en herdenken is en blijft enorm belangrijk.”

Het viertal Kaj Munkers ziet het al voor zich: mocht hun idee in productie worden genomen, dan zou het bijvoorbeeld uitstekend als ’mobiel moNUment’ op bevrijdingsfestivals kunnen staan, waar bezoekers zich nog bewuster kunnen worden wat het is om ’te bewegen in vrijheid’. [1][1] Dit artikel is grotendeels gebaseerd op het artikel dat op 21 mei verschenen is in het Haarlems Dagblad m.b.t. de halve finale, auteur Hein Flach.Terug